Nieuwe politieke ideologie moet breken met bestaande orde
26 Mar 2014, 06:00
foto
Roy Bhikharie


Eerst het volk dan de rest, behoorlijk bestuur en beleid door het volk. Dat is de hoofdgedachte van de nog op te richten beweging. Bij de Progressief Verheffende Partij (PVP) gaat het om een verheven ideologie waar elke burger direct centraal staat en zijn eigen toekomst richting kan geven. “De kiezers bepalen dan ook zelf wie op een kiezerslijst komt te staan en niet een geselecteerde groep of bepaalde structuur binnen de partij”, zegt initiatiefnemer Roy Bhikharie. Het draait allemaal om behoorlijk transparant bestuur en beleid. Dit model moet afrekenen met de bestaande politieke orde en een reëel alternatief bieden aan de kiezer.

In het model van de PVP wordt afgegaan op een bestaansrecht op basis van de 1 procent regeling waaraan politieke partijen moeten voldoen om aan de verkiezingen deel te nemen. Via de website van de partij kunnen leden zich laten registeren. Eenieder met het actief kiesrecht, vanaf 18 jaar, zonder een strafblad, ongeacht politieke kleur, mag zich kandidaat stellen, of een kandidaat voordragen voor een van de volksvertegenwoordigende lichamen. De voordrachten met de grootste aantallen worden dan op de kandidatenlijsten geplaatst. Alle kandidaten tekenen vooraf wel een verklaring dat zij de beginselen en doelstellingen van de PVP accepteren, deze zullen verdedigen en implementeren wanneer zij in functie zijn.

Politiek blauwdruk
Het PVP model wil een politieke blauwdruk zijn om het tij te keren. Het accent wordt gelegd op, (1) Goed Bestuur, Rechtszekerheid, en Grondenrechten, (2) Productiediversificatie, Flexibeler onderwijs, en Technologische Ontwikkeling, (3) Productiviteitsverhoging, Werkgelegenheid, en Sociale Rechtvaardigheid, (4) Financiën en Economie, (5) Buitenlandse Betrekkingen, (6) Dierenbescherming, (7) Regeringsvorm en Politieke Partijen. In het model van de PVP zal het lidmaatschap van het parlement een voltijdse baan worden.

In de bestuurlijke decentralisatie worden de districtscommissarissen rechtstreeks gekozen. Zij krijgen de wettelijke verplichting jaarlijks een districtsbegroting voor te leggen bij het parlement voor goedkeuring. Om behoorlijk bestuur en beleid te sanctioneren zal een ombudsman en een bestuursrechter worden aangesteld. Dit moet de rechtszekerheid van de burger vergroten. Vele beroepen, zoals de douane, politie, peuter en kleuterscholen, kindertehuizen, internaten, en lagere scholen worden aan een integriteitstoets onderworpen, waarbij regelmatig controle zal worden uitgevoerd om machtsmisbruik te voorkomen.

Prioriteiten
In het model van de PVP wordt extra aandacht besteed aan het onderwijs en sociale welzijn zoals de zorg voor ouderen en personen met een beperking. Om de productiviteit en exportproductie te verhogen, zal de overheid zich moeten onthouden van concurrentie met de private sector, en juist een faciliterende en stimulerende rol vervullen. Salarissen van de regering, directeuren, en adviseurs en die van assembleeleden en ambassadeurs, moeten voortaan na evaluatie openbaar worden gemaakt.

Bhikharie zegt dat de uiteindelijke oprichting en proclamatie van de PVP afhangt van de bereidwilligheid van personen die tijdens een eerste bijeenkomst hun medewerking en ondersteuning hebben toegezegd aan dit plan. Hij hoopt dat binnenkort de echte proclamatie kan plaatsvinden. Nu wordt gewerkt aan een website van de PVP.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May