Geschiedenis Mariënburg moet worden herschreven
24 Mar 2014, 18:00
foto
De zoektocht naar het massagraf 1902 is nadat het in september was stopgezet, hervat.


Het archeologisch onderzoeksteam heeft de methode van onderzoek noodgedwongen moeten verleggen. Om de juiste locatie van het massagraf van 1902 te vinden, wordt nu gebruik gemaakt van ‘helderzienden’ en ‘waarzeggers’. Hoewel het niet altijd even vlot verloopt, is archeoloog Benjamin Mitrasingh best tevreden met het voorlopige resultaat.

Hij zegt dat is uitgeweken naar deze methode omdat het team al langer dan anderhalf jaar maar niet kan beschikken over de kaarten en plattegronden van de suikerplantage Mariënburg. Mitrasingh, die zich niet van de weg laat slaan, zoekt in opdracht van de Stichting Hindostaanse Immigratie naar het massagraf. Hij heeft ook de medewerking van het Kabinet van de President bij zijn zoektocht.

Een duik in het Nationaal Archief heeft volgens Mitrasingh toch een beter resultaat opgeleverd. Uit Nederland heeft hij een plattegrond van Mariënburg gehad. “maar omdat er daarop nergens melding wordt gemaakt van een massagraf, is er verder weinig aandacht aan besteed.” Bij het archiefonderzoek bleek echter steeds meer, waar eigenlijk het massagraf zou moeten zijn, zegt de archeoloog. Er is sinds donderdag 20 maart een grondig onderzoek in de nationale archieven gedaan door Mitrasingh en Perkash Nathoenie, een medewerker van De Nationale Assemblee.

Doos voor doos en map voor map zijn grondig bestudeerd, vertelt Mitrasingh. Ook het Surinaams Museum is aangedaan samen met directeur Laddy van Putten. De onderzoekers waren enorm onder de indruk van “de enorme ambtelijke arbeid die ooit in ons land is verricht. Bovendien ziet alles er zo keurig uit in het archief, dat lang toeven daar bijna geen probleem meer is.”

Het resultaat van het archiefonderzoek is gelukkig ook dienovereenkomstig, zegt de onderzoeker opgelucht. Na een leesbare uitvoering van het hele dossier, “kunnen de Surinamers straks lezen hoe er in de loop der tijd over Mariënburg is gelogen, welke verhalen zijn verzonnen en hoe politiek is bedreven.” Mitrasingh zegt dat veel meer Surinamers zich moeten gaan verdiepen in de geschiedenis van hun land, om dit soort van taferelen in de toekomst te voorkomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May