Touw Ngie Tjouw's Anti discriminatie boodschap
21 Mar 2014, 22:00
foto
Gordon Touw Ngie Tjouw


In ons land mag je leeftijd geen reden zijn om ongelijk behandeld te worden bij het zoeken naar of hebben van werk of bij het volgen van beroepsonderwijs, maar toch merken we dat mensen worden afgewezen voor een functie omdat zij te oud zijn.
In ons land mag je niet ongelijk worden behandeld vanwege je seksuele geaardheid. Het feit dat je hetero-, homo-, of biseksueel bent mag geen reden zijn voor onderscheid, maar toch merken wij dat bij de meeste bedrijven – op Staatsolie na –dat de partners van LGBT-werknemers geen aanspraak kunnen maken op secundaire arbeidsvoorzieningen en/of het pensioen.

In ons land ben je vrij om te geloven wat je wilt. Het hebben van een bepaald geloof of een bepaalde levensovertuiging mag geen reden zijn om uitgesloten te worden van bijvoorbeeld werk of onderwijs, maar toch merken wij dat sommige Rastafarians wegens hun rasta haar en moslima's wegens hun hoofddoeken last hiervan ondervinden.

In ons land mag je huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming geen reden zijn voor ongelijke behandeling, maar toch zien wij vacatures waarin gezocht wordt naar een vrouwelijke werknemer, liefst van een bepaalde bevolkingsgroep.
In ons land zijn mannen en vrouwen aan elkaar gelijk, maar toch zien wij dat een arbeidscontract van een werkneemster niet wordt verlengd, omdat zij zwanger is.
In ons land mag je geen nadeel ondervinden van je handicap of chronische ziekte bij het zoeken naar of hebben van werk of bij het volgen van onderwijs, maar toch merken wij dat niet alle leerlingen met een handicap een opleiding kunnen volgen, omdat de school geen medewerking verleent voor het doen van aanpassingen.

In ons land mag het feit dat je een vast of tijdelijk contract hebt, geen reden zijn voor ongelijke behandeling op het gebied van arbeidsvoorwaarden, maar toch merken wij dat een werknemer met een tijdelijk contract geen dertiende maand krijgt uitgekeerd, in tegenstelling tot collega's met een vaste aanstelling.
In ons land mag het feit dat je een parttime of fulltime dienstverband hebt, geen reden zijn voor ongelijke behandeling op het gebied van arbeidsvoorwaarden en beloning, maar toch merken we dat parttimers een lager uurloon ontvangen dan fulltime collega's die dezelfde werkzaamheden verrichten.
In ons land mag je politieke overtuiging geen reden zijn voor ongelijke behandeling op het gebied van werk, onderwijs en het afnemen van goederen en diensten, maar toch merken wij dat ambtenaren buiten functie gesteld of ontslagen worden vanwege meningen in politieke discussies, die anders waren dan die van de werkgever of regerende partij.

In ons land mag je niet discrimineren, maar toch merken wij dat er gediscrimineerd wordt op basis van afkomst, sekse, huidskleur, seksuele voorkeur, leeftijd, religie, handicap of chronische ziekte en nu ook politieke overtuiging.

Wordt vervolgd om verandering teweeg te brengen…

Gordon Touw Ngie Tjouw

3 x sportman van het jaar van Suriname (2005, 2006 & 2007)
Surinaamse Olympiër (2004 & 2008)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May