Herziene Arbeidswetgeving laat op zich wachten
19 Mar 2014, 08:00
foto
Vakbondsleider Robby Berenstein


De regering heeft zich niet gehouden aan haar woord om de 'Herziene Arbeidswetgeving' in het eerste kwartaal van 2014 uit te voeren. Tijdens een arbeidsseminar, twee jaar geleden, is de wens uitgesproken door de overheid, vakbeweging en het bedrijfsleven om de wet in deze regeerperiode alsnog te implementeren. Minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu gaf onlangs opnieuw aan dat de conceptwet bij de Raad van ministers ter goedkeuring ligt.

Het instellen van een Arbeidshof behoort ook tot één van de initiatieven welke voortvloeit uit de herziening van de Arbeidswet. Het gemis van dit instituut is dagelijks te merken, zegt vakbondsleider Robby Berenstein, voorzitter van C-47. Arbeiders die in een arbeidsconflict belanden met hun werkgever, voelen zich vaak genoeg in de steek gelaten. De arbeidsinspectie bemiddelt wel in dergelijke situaties, maar mist de bevoegdheid om sancties te treffen en tot een bindend oordeel te komen. De gang naar de rechter is voor de gemiddelde werknemer een ongewone zaak, waardoor zij tussen wal en schip belanden. Het gaat veelal hier om arbeiders die ongeorganiseerd zijn, of op contractbasis werken.

Een van de geschilpunten kan zijn dat de werkgever zonder reden de dienstbetrekking met de werknemer opzegt. Als de werknemer dit aangeeft bij de arbeidsinspectie, toetst dit orgaan de ware toedracht. Als blijkt dat het ontslag toch niet gegrond is en er ook geen ontslagvergunning door de werkgever is aangevraagd, houdt het proces bij de arbeidsinspectie dan ook op. De arbeider kan dan kiezen voor een rechtszaak, of de zaak op zijn beloop laten. Ook de kwestie met betrekking tot de wet op het minimumloonstelsel ligt in de wachtkamer. De vakbeweging en het bedrijfsleven kunnen elkaar nog steeds niet vinden over de hoogte van het minimumloon op uurbasis.

ASP
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May