Training Authority moet onderwijs aansluiten bij beroepen
15 Mar 2014, 02:00
foto
Minister Adhin tijdens een 'ronde tafel conferentie' vrijdagavond op de 'Global Money Week beurs'.


Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is bezig met het opzetten van een National Training Authority. Dit instituut moet ervoor zorgen dat het onderwijs aansluit op bepaalde beroepen. De naschoolse opvang zal anders worden aangepakt, zodat het accent op onderwijs groter wordt. Dit deelde onderwijsminister Ashwin Adhin mee tijdens de discussie met kinderen aan de 'ronde' tafel op de Global Money Week beurs. De kinderen wilden weten hoeveel mogelijkheden er nu zijn om hun dromen waar te maken. Het thema van de discussie was 'ondernemen en investeren'.

Om de tafel zaten vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, bankinstellingen en de minister van Onderwijs & Volksontwikkeling. De inleiding werd verricht door Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF). Naarendorp noemde enkele voorwaarden voor succesvol ondernemerschap. "Je moet iets doen waar je plezier in hebt en niet bang zijn om risico's te nemen. Je moet ook beseffen dat je niet alles alleen kan doen en hulp nodig hebt. Dus je moet samen kunnen werken met anderen." De kinderen lieten al gauw blijken dat ze meer geïnteresseerd waren in hoe het nu staat met de faciliteiten die ze nodig hebben om hun zaken goed te kunnen draaien in de toekomst. De kinderen maakten zich zorgen om de waarde van de SRD en stelden veel vragen over het investeringsklimaat. Echter werden de meeste vragen aan de minister gesteld die met zijn antwoorden de kinderen zoveel mogelijk probeerde gerust kon stellen.

Zorgen van kinderen
"Is er wel genoeg geld om aan alle kinderen onderwijs te kunnen geven? Moeten sommige dingen niet veranderen want sommige vakken zijn zomaar? Moeten we de leerkrachten ook geen cijfer geven? Moet het systeem niet veranderen om alle kinderen te bereiken, want sommige van ons zijn snel en anderen niet?"
Adhin deelde mee dat er gewerkt wordt aan een National Training Authority. De commissie is al ingesteld lichtte Adhin toe aan Starnieuws. "Dit instituut moet in kaart brengen welke studies Surinamers willen doen. Ook wordt in kaart gebracht wat het bedrijfsleven aan kader nodig heeft. Het komt erop neer dat het onderwijs moet gaan aansluiten op beroepen. Dit brengt met zich mee dat het heel curriculum zal veranderen."

De naschoolse opvang zal anders worden uitgevoerd. Adhin deelde de kinderen mee dat in de 'nieuwe stijl' er meer aandacht komt voor het onderwijsgedeelte. Er komt een systeem waarbij de begeleiders in staat zullen zijn om om te gaan met de verschillende kinderen. Het gaat niet alleen om probleem- of langzame kinderen op te vangen. Ook de 'snelle' kinderen zullen op een andere manier aandacht krijgen. Bij de opvang zal talentidentificatie en talentontwikkeling toegepast worden. "Hoe eerder het talent ontdekt wordt, hoe beter het kind zich gaat ontwikkelen", zegt Adhin. "Als het kind een groot analytisch vermogen heeft, leer je het schaken", illustreerde Adhin. Op 2 april moet het Bureau Naschoolse opvang zijn ingesteld. Midden april komt er een conferentie over de naschoolse opvang 'nieuwe stijl'.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May