Gynaecologie AZP versterkt met nieuw Echoapparaat
15 Mar 2014, 04:00
foto
Officiële ingebruikname van het echo apparaat: Hoofd gynaecoloog Lachmi Kodan krijgt een handdruk van Steven Alfaisi, terwijl Ninon Brunings van bestuur-SSF toekijkt.


De afdeling Gynaecologie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft een nieuw echoapparaat ontvangen van de Stichting Staatsolie Foundation (SSF). Het gaat om een Acuson Siemens S1000, 'high-end' echoapparaat. Het oude echoapparaat heeft ongeveer vijftien jaren binnen het AZP goede diensten verricht zegt Lachmi Kodan, hoofd van de afdeling Gynaecologie en Obstetrie.

Met dit apparaat kunnen er voor moeder en kind betere diagnoses vastgesteld worden. Door een betere beeldkwaliteit kunnen geavanceerde echo onderzoeken accuraat worden uitgevoerd. Dit zal ook bijdragen aan een efficiënte werkwijze waardoor de continuïteit van de zorg op de afdeling de komende jaren wordt gewaarborgd. Het echoapparaat heeft ruim US$ 100.000 dollars gekost.

Optimale zorg
Algemeen directeur Antoine Brahim heeft in het nieuwe strategisch plan 2020 opgenomen dat het AZP zal transformeren naar een Academisch Medisch Centrum voor geheel Suriname. De toekomstvisie is onder andere gericht op het opzetten van diverse 'centers of excellence', die optimale, betaalbare en klantvriendelijke zorg moeten garanderen voor de samenleving. Het echoapparaat dat in gebruik is genomen is ‘een state of the art apparaat’ zegt Brahim. Het is uniek in Suriname en het past in het beeld van een op te zetten 'Gynaecologie en Obstetrie center of excellence'.

Gordon Voigt, manager zorgtechnologie, legt uit dat dit project deels gefinancierd is door het ziekenhuis. SSF heeft het echoapparaat voor het grootste deel (75%) gedoneerd aan het ziekenhuis. Het AZP heeft al drie jaar een goede samenwerking met de SSF. In 2013 is het eerste project opgeleverd waarbij voor de Intensive Care Unit apparatuur is ingekocht voor ruim US$ 100.000 om de standaardisatie en uitbreiding van de capaciteit binnen de unit te vergroten. Hierdoor konden meer bedden worden ingezet, welke invulling geeft aan het redden van meer levens per jaar.

Prioriteit
Steven Alfaisi en Ninon Brunings van de SSF waren als vertegenwoordiging van het bestuur aanwezig. Brunings haalde aan dat gezondheid een prioriteit is. Het bestuur hoopt dat met deze donatie er heel veel gezonde baby’s geboren kunnen worden. “Onderhoud is behoud want zo alleen kan je er lang mee om gaan”. Er is ruim US$ 72.000 dollars door het SSF uitgegeven aan dit apparaat.

Alle gynaecologen en assistenten in opleiding tot gynaecoloog in dienst van het ziekenhuis zullen van dit apparaat gebruik maken.
De apparatuur is geleverd door het bedrijf Siemens, waarmee ook een onderhoudscontract is getekend. Elgawa is de vertegenwoordiger van dit bedrijf in Suriname. Mensen die omgaan met het apparaat, volgen een speciale training.

Michelle van Kallen
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May