Veel discussie bij matig optreden regering in DNA
14 Mar 2014, 00:00
foto
Ministers in een onderonsje tijdens een schorsing.


De regering heeft donderdag in vijf uren tijd geprobeerd te antwoorden op veel indringende vragen van het parlement. Niet alle ministers bleken na afloop de goedkeuring van het college mee te hebben gekregen. “Een doekje voor het bloeden”, typeerde vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) bijvoorbeeld het optreden van minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling moest al in het begin van zijn beantwoording op spoor worden geholpen door voorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

Relyveld die de eerste minister was in de rij van sprekers, moest ingaan op het voor het parlement cruciaal vraagstuk, wat het beleid is van de regering bij het verstrekken van vergunningen aan handelszaken, andere bedrijven en hotels in woonwijken. Deze discussie heeft het parlement lange tijd beziggehouden, mede door de vele klachten vanuit de gemeenschap. Het parlement stond verbaasd over het simpele antwoord van Relyveld dat, de regering een wet zal indienen bij het parlement hoe dit probleem aan te pakken. Ruimtelijke Ordening was overigens een van de onderwerpen die voor veel discussie heeft gezorgd tijdens de vergadering.

Ontevreden
Ook toen minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie (HI) hierover aan het woord kwam, bleek het antwoord voor veel parlementariërs niet afdoende. Met name André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) kon zich totaal niet terugvinden in de beleidsvisie van dit ministerie als het gaat om hoe moet worden omgesprongen met praktische situaties die voor problemen zorgen in de gemeenschap. “Het is juist die opvatting bij de leiding van HI die maakt dat we nog altijd last gaan krijgen in woonbuurten en het woongenot wordt ontnomen”, zei Misiekaba. Bij het parlement liggen enkele concrete gevallen van overlast in woonbuurten.

Relyveld en Sapoen hebben het college niet kunnen aangeven hoe op kort termijn die problemen moeten worden opgelost. Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken heeft in het geval van een bedrijf te Pontbuiten het college aangegeven dat er met de buurt en de ondernemer is gepraat en dat nu de vergunningsvoorwaarden opnieuw worden bekeken.

De presentaties van de ministers Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen en Parmessar zorgden voor hoogoplopende discussies in het parlement. Vooral de Nieuw Front oppositie vond dat de beantwoording van deze beide ministers steeds meer vragen opriepen. Vooral de kwesties onderhandse gunningen, betalingen van gelden aan bruggenbouwer Balast Nedam bij Openbare werken en het uitgeven van concessies in het zogeheten interesse gebied (Area of interest) in de gesloten goudovereenkomsten, zorgden voor veel discussie. Simons zei dat hoe dan ook de regering antwoorden heeft gegeven en dat bij de begrotingsbehandeling er verder gediscussieerd kan worden.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May