Hok: Verstrekken van concessies is 'ambtelijke dwaling'
13 Mar 2014, 16:15
foto
Minister Jim Hok


Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen wist de enorme kritieken van de oppositie gemakkelijk af te weren vandaag in De Nationale Assemblee. De oppositie had ontdekt dat Hok onlangs twee concessies heeft verstrekt in de 'area of interest' van Surgold/Newmont. "Het is een ambtelijke dwaling geweest", stelde de bewindsman in het parlement. Deze wordt rechtgetrokken. Eentje is al teruggenomen en de volgende concessie wordt ook ingetrokken.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP/Nieuw Front) had dit eerder aan de orde gesteld. Hij zei dat Newmont de bewindsman op de vingers heeft getikt. Ook de regeringstop heeft hem aangesproken. Hok zei dat ambtenaren die deze zaak voorbereid hadden er niet stil bij hebben gestaan dat de concessie voorkomt in de 'area of interest'. Volgens de overeenkomst die met Surgold is gesloten, moet een concessie die aangevraagd wordt in dit gebied, eerst aan de multinational worden voorgelegd. Dit is niet gebeurd.

Vriendjespolitiek
Gajadien en zijn collega's Mahinder Jogi, Winston Jessurun, Radjkoemar Randjietsingh en Guno Castelen haalden aan dat er vriendjespolitiek wordt bedreven. De regering heeft misbruik gemaakt van voorkennis en vriendjes concessies gegeven. Gajadien merkte op dat ook ressortraadsleden van de PALU, waar Hok voorzitter van is, concessies hebben gekregen. "Dit terwijl deze mensen niet eens een fiets hebben, hoe gaan ze kunnen investeren". Castelen haalde aan dat porknokkers uit het gebied al jaren vragen om een concessie en deze niet krijgen, terwijl anderen worden bevoordeeld.

Hok bleef rustig onder de aantijgingen. Hij merkte op dat de overeenkomsten blijkbaar te moeilijk zijn voor assembleeleden, die zelfs hooggeschoold zijn. Dus zijn ze ook niet gelijk te begrijpen voor de ambtenaren die de concessies hebben voorbereid voor goedkeuring. Jessurun protesteerde ernstig tegen deze belediging. Hok merkte op dat hij het niet zo bedoeld heeft, maar wilde aangeven dat de overeenkomsten een studie waard zijn. Hij merkte op vragen van assembleeleden op dat niemand is ontslagen. De documentatie waar het parlement om vroeg, zal de minister nog opsturen.
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November