Duurzame gedragsverandering eis voor goed milieu
13 Mar 2014, 13:00
foto
Indra Dwarkasing-Darsan


“Duurzame gedragsverandering kan bijdragen tot economische, ecologische en sociale voordelen in de samenleving. Het overheidsbeleid zou zich daarom moeten richten op de volgende vier demensies People, Planet, Profit and Politics.” Dit is een van de belangrijke aanbevelingen die Indra Dwarkasing-Darsan doet in haar onderzoek naar de impact van voorlichting op het bewustwordingsproces en het gedrag van de bewoners van het ressort Tammenga.

Zij heeft haar masterstudie in Education and Research for Sustainable Development afgerond. Haar onderzoek had betrekking op het pilotproject ‘Tammenga Pet in Net’ van Stichting Samarja. Het project had tot doel plastic afval te scheiden om te recyclen. Van de 3.200 huishoudens zijn 530 geënquêteerd met 45 vragen. Het enquête onderzoek heeft enkele belangrijke oordelen en vooroordelen bekrachtigd of opgeheven, zegt Samarja-voorzitter Anwar Alibux. “Dat gender, leeftijd en inkomen relatief weinig invloed hebben op vatbaarheid voor afvalscheiding en recycling is onverwacht.” Het onderzoek heeft uitgewezen dat het onderwijs niveau en specifieke milieu voorlichting effectief zijn om recycling participatie te verhogen. Alibux vindt het ook verrassend dat 90% van de bevolking direct haar eigen verantwoordelijkheid erkent voor afvalbeheer. 78% vindt dat de overheid verantwoordelijk is voor de ophaal en het initiatief. Ook is 84% nu al voorstander dat recycling bij wet wordt geregeld. 76% is voorstander van statiegeld. 72% is ook voorstander van milieu/verpakking belasting en een milieufonds. In totaal heeft 62% van de bevolking van ressort Tammenga geparticipeerd in dit recycling project.

Dwarkasing concludeert dat het van belang blijft om de doelgroep steeds bewuster te maken en te stimuleren tot gedragsverbetering ten opzichte van het milieu. “Het gevaar bestaat dat mensen weer terugvallen naar het oude gedrag als het project niet meer wordt gecoördineerd en voorziet in faciliteiten.” Zij vindt dat de overheid soortgelijke projecten in alle ressorten kan initiëren samen met de districtscommissariaten. De belangrijkste aanbevelingen die zij doet zijn meer inzet van de overheid om dit probleem aan te pakken, door initiatieven, interventies en instrumenten gericht op de verduurzaming van het gedrag.

Innovatieve technologieën
Het verbeteren en welslagen van een gezond milieu kan door voorlichting en educatie aan het volk, het aanpassen van de wetgeving, het creëren van faciliteiten voor het ophalen en verwerken van plastic afval, de innovatieve technologieën aan te moedigen door de overheid bij het recyclen. Dwarkasing stelt in haar studie voor een ”Extended Producer Responsibility” (EPR-) systeem te introduceren voor het verbeteren van een gezond milieu. Hierbij is de verantwoordelijkheid van de fabrikanten en importeurs vereist dat zij hun producten ophalen en recyclen of moeten aan hen andere mitigerende verantwoordelijkheden worden opgelegd, zoals een milieufonds. “De resultaten van dit onderzoek zijn relevant voor het uitzetten van voorlichtings- en educatieplan evenals voor het aanpassen van het beleid voor plastic afval en recyclen in Suriname.”

Het project ‘Tammenga Pet in Net’ is betaald door de Global Evironmental Facilty, een Small Grants Programme van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties. De grootste obstakels voor de ‘Pet in Net’- projecten is de nog onregelmatige logistiek en de inefficiënte verwerking. "Met een klein beetje milieu beleid en verdere ondersteuning kan 2014 nog het beste jaar worden voor het milieu die we ooit hebben gehad. De bevolking wil het, ze wil er aan meewerken," stelt Alibux.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May