Huidig beleid funest voor de toekomst van de jeugd
13 Mar 2014, 04:00
foto


Na bijna 4 jaar regering-Bouterse/Ameerali zien we dat de staatsfinanciën uitgehold zijn ondanks het niet waarmaken van de vele beloften in het z.g. sociaal contract aan het volk. Na het openbaar worden van de vele grove corruptieschandalen kondigt de president geen justitieel onderzoek aan, maar belastingmaatregelen waarbij de brede schouders grotere financiële lasten zullen moeten dragen. Ook wordt gevraagd dat ondernemers infrastructurele werken 'voorfinancieren'. Water en elektriciteit tarieven zouden verhoogd moeten worden. Aan de andere kant wordt echter een “tramverbinding tussen Paramaribo en Para aangekondigd.

In het Nationaal Werkgelegenheidsrapport 2006 wordt gesteld dat ongeveer 90% van alle kinderen begint met het basisonderwijs, maar slechts 30% doorloopt de basisschool zonder zittenblijven en slechts 50% van alle kinderen behalen uiteindelijk een diploma, terwijl tussen de 7 % en 8% van de leerlingen geheel uitvallen. De naschoolse opvang is een heel goed initiatief van de regering, echter zien we dat het heel rommelig aan toegaat en dat het accent meer op persoonlijk belang dan sec het bovenstaand feit ligt.

In het rapport wordt voorts aangegeven dat een van de belangrijke aspecten die nauw samenhangt met het armoedevraagstuk in Suriname het aspect van de huisvesting is. Geschat wordt dat ongeveer 40.000 personen geen eigen dak boven het hoofd hebben. Het zijn in het bijzonder jongeren en lage inkomensgroepen die een goede huisvesting ontberen”. Ook hierop wordt nauwelijks ingespeeld ondanks dat men dit weet, gezien de vele beloften hieromtrent.

Dit alles laat duidelijk zien dat we wederom te maken hebben met een experiment als in de jaren ’80. Er is echter geen ruimte meer voor experimenteren met het regeren, daar vooral de toekomst van de jeugd in het geding is. Immers een 18 jarige kiezer van vandaag zal over 6 jaar ( 1 resterende in deze zittingsperiode en 5 in het volgende met een onveranderd beleid) 25 jaar zijn. Hij of zij zal zover moeten zijn om zelfstandig te gaan leven met als noodzaak een vaste baan en huisvesting.
Om dit alles veilig te kunnen stellen zijn integere regeerders nodig, die hun kunnen steeds hebben bewezen. Leiders die met een vaste hand de ploeg hanteren en rechte voren trekken naar rust, stabiliteit en duurzame ontwikkeling.
In 2010 is o.a. beloofd dat tijdens deze regeerperiode het volgende gerealiseerd zal worden:

1. Duurzame werkgelegenheid zal gecreëerd worden door te investeren in de
vaardigheden van de laagopgeleiden over het gehele land, waarmede
hun participatie in het arbeidsproces aanzienlijk verhoogd zal worden.
2 . De Kruistocht tegen corruptie.
3. Een economisch beleid welke erop neer zal komen
dat een hoog productie niveau bereikt zal worden , mede op basis van
omvangrijke particuliere investeringen , voortdurende modernisering en
kwaliteitsverbetering van de factor arbeid. Er zal voor grotere welvaart
en welzijn van de binnenlandbewoners gezorgd worden.
4. Er zal verspreid over het gehele land 18.000 woningen worden gebouwd.
5. Een transparant en rechtvaardig grondbeleid is een conditio sine qua non voor zekerheid, rust, stabiliteit en productie”.
6. Het sociaal contract met de gemeenschap zal, naast de bevordering van stabiele prijzen, ook tot uiting worden gebracht in de ondersteuning van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving: de seniorenburgers, burgers met een geestelijke of lichamelijke beperking, kinderen en alleenstaande moeders”.

Het sociaal contract is in 2010 gebruikt als verkiezing issue om de kiezers te overtuigen om niet op de zittende Nieuw Front regering te stemmen, ondanks haar zeer goede regeerresultaten.. We zijn letterlijk met open ogen belazerd.
Vergelijkend met die regering, hoe slecht volgens sommigen deze dan ook was, kan in alle eerlijkheid gezegd worden dat er toen sprake was van:
- Een stabiel groeiende monetaire reserve
- Een jarenlange stabiele wisselkoers
- Stabiele prijzen in de winkels en dalende hypotheekrente
- Een stabiele regeerformatie met deskundige ministers (o.a. veiligheid en Staatsfinanciën)
- Sporadisch tot geen geruchten van grove corruptie
- Duurzame projecten op stapel ter uitvoering (o.a. wegenbouw, dijkenbouw, mijnbouw etc. etc.
- Een woningbouw programma voor een kwaliteitswoning naar keuze met financiering tegen een lage hypotheekrente
- Rustigere samenleving minder roofmoorden etc.
Jongeren en vooral de vrouwen die elke maand moeten toveren met hun beperkt budget, zet naast mijn opsommingen hierboven zelf zaken heel eerlijk op een rijtje en maak nu reeds een balans voor uw zelf op. Dan alleen zult u niet zwichten voor komende kortstondige
verkiezingscadeautjes .
Slechts integere leiders zullen dit land tot grote hoogten kunnen brengen, zij die het steeds hebben bewezen , tot heil voor ons nageslacht. Zij die slechts het haalbare beloven, die eerst de kosten berekenen.
Jeugd , zoals Bob Marley dat zei, “don’t let them fool you (again).

Harold Pultoo
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May