Concessiehouders kunnen verhoogde tarieven niet betalen
10 Mar 2014, 00:00
foto


Houtconcessiehouders hebben brieven ontvangen waarin hen wordt meegedeeld dat ze het verhoogde tarief van SRD 20 per hectare moeten betalen. De bedragen variëren van SRD 100.000 tot boven enkele miljoenen. De sector zegt deze bedragen niet te kunnen betalen omdat ze niet zoveel verdient. Bovendien zouden de prijzen enorm de lucht in gaan, indien deze bedragen zouden worden betaald. Om de situatie niet te laten escaleren, moet deze kwestie teruggebracht worden naar een realistisch niveau.


De houtsector is onder auspiciën van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), in onderhandeling met minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) over de concessierechten. Intussen is de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) bezig met het sturen van brieven naar de concessiehouders.

Concessiehouders geven aan op geen enkele wijze in staat te zijn de opgelegde bedragen te kunnen betalen, omdat geen enkele concessiehouder zoveel verdient. De concessierechten moeten elk jaar worden betaald. Door deze maatregel van SBB is er grote mate van beroering ontstaan onder de bosbouwers en de situatie kan escaleren als de overheid niet snel de concessierechten terugbrengt tot een realistisch en redelijk niveau.

Mobilisatie sector
De concessierechten zijn door de ministers van RGB en Financiën eenzijdig per beschikking van 5 november 2013, verhoogd met 40.000%. Pas in januari 2014 heeft de houtsector via de media hiervan kennis mogen nemen.

"Hoewel voor elke concessiehouder betaling van het door SBB aangegeven bedrag onmogelijk is, zou bij een eventuele betaling hiervan, de kostprijs van rondhout enorm stijgen. Hierdoor zullen de prijzen van gezaagd hout en houtproducten op de lokale markt met tientallen procenten verhoogd moeten worden, terwijl exporten stil gelegd zullen worden, omdat concurrentie op de internationale markt onmogelijk zal worden", zegt de sector in een persbericht.

Om de houtsector zo omstandig mogelijk te informeren over de ontstane situatie, wordt woensdag in het KFF een informatievergadering gehouden door de Algemene Surinaamse Hout Unie (ASHU) en het Platform Houtsector Suriname (PHS) onder auspiciën van de KKF.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May