Wierin Bishesar: 'Richtprijs Rijstorgaan verbaast mij'
10 Mar 2014, 08:00
foto


Directeur van Sahara N.V. en secretaris van de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE), Wierin Bishesar, zegt aan Starnieuws dat een richtprijs van SRD 66.50 hem verbaast. “Ik vraag mij af welke gronden ten grondslag liggen aan de vaststelling van deze richtprijs. In hoeverre zijn de verwerkers en exporteurs hierbij geraadpleegd. Voor zover mij bekend is dit niet gebeurd. Op deze manier zaait het Rijstorgaan paniek onder de belanghebbenden in de rijstsector”, deelt Bishesar mee.

Volgens Bishesar moet de exportprijs voor cargorijst US$ 550 p/Mton en de witte rijst op US$ 650p/Mton zijn, als de richtprijs van SRD 66,50 per baal natte padie moet bedragen. De huidige wereldmarktprijs voor de cargorijst is US$ 420 p/Mton en de witte rijst USS 520 p/Mton, legt Bishesar uit. De exporteur merkt op dat het ideaal zou zijn als het Rijstorgaan de totale oogst zou opkopen en deze zou laten verwerken bij de verwerkers voor de export.

Bishesar stelt dat 70 procent van de oogst bestemd is voor de export en de rest wordt lokaal geconsumeerd. “Op 25 januari 2014 stond nog op Starnieuws te lezen ’Sital verwacht geen stijging opkoopprijs natte padie’ en gaf een richtprijs van SRD 55 per baal natte padie. Verder vermeldde Badresein Sital dat de export niet noemenswaardig was toegenomen, integendeel het was tot stilstand gekomen. Ook beaamde Sital dat de verwerkers hoge kosten en schulden maken bij de banken. Ik verwonder me hoe Sital nu 180 graden terug gedraaid is”, stelt Bishesar.

Door subsidie aan de padieboeren te verstrekken, spant de overheid het paard achter de wagen aangezien alleen één schakel hierbij uit de sector wordt geholpen, terwijl de verwerkers en exporteurs, de machine-houders en de transporteurs er steeds bekaaid vanaf komen. Bishesar benadrukt dat de rijstsector continu gesubsidieerd moet worden en dat de totale rijstkolom er profijt van moet hebben. Volgens hem kan Suriname anders vergeten dat dit land ooit de voedselschuur van de Caricom zal worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May