Rijstorgaan komt met richtprijs padie SRD 66,50
08 Mar 2014, 01:00
foto


Het Rijstorgaan heeft voor dit seizoen de richtprijs voor de opkoop van de natte padie vastgesteld op SRD 66,50 per baal. Coördinator van het Rijstorgaan, Badresein Sital zegt aan Starnieuws dat deze prijs weloverwogen en goed doorberekend is. Bij het vaststellen is rekening gehouden met alle factoren en belanghebbenden in de rijstsector.

Volgens Sital is 60 procent van de oogst bestemd voor export. Van een landbouwer wordt verwacht dat die tenminste 65 balen kan produceren per hectare. Uit onderzoek is volgens Sital gebleken dat de boeren bij een rendement van 55 balen per hectare break- even halen. De coördinator benadrukt dat deze prijs slechts een richtprijs is, aangezien er vaker een heisa ontstaat rondom deze prijs. Opkopers, producenten en pelmolenaars bevinden zich vaak niet op één lijn als het gaat om de richtprijs.

Dit seizoen is het anders gesteld met de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA). Voorzitter Harrinanan Oemraw zegt aan Starnieuws dat de SPBA op een prijs van SRD 68,20 zit voor een baal natte padie. “Wij kunnen ons helemaal terugvinden in de richtprijs. Bij een verschil van SRD 1.70 per baal gillen wij echt geen moord en brand. Wij hebben hiervoor wel begrip”, deelt Oemraw mee. Inmiddels is de oogst al begonnen.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May