Een bloemetje alleen is niet voldoende
08 Mar 2014, 06:00
foto


Vrouwengroepen en politieke partijen hebben de Internationale Dag van de Vrouw op 8 maart aangegrepen om een boodschap te schrijven over de positie van de vrouw in Suriname. In de boodschappen wordt veelal benadrukt dat er meer condities geschapen moeten worden voor vrouwen en meisjes om zich te ontplooien in de maatschappij.

Zo vraagt de voorzitter van de Palu, Jim Hok, zich af of het traditionele bloemetje dat op deze dag aan vrouwen wordt gegeven wel recht doet aan het hele idee van deze dag. “De Internationale Dag van de Vrouw is immers een dag die veeleer staat en moet staan in het teken van rechten, strijd, en verworvenheden van de vrouw in de samenleving. Het is namelijk niet eens zo lang geleden dat aan de vrouw fundamentele rechten werden ontzegd”, schrijft Hok.

Nog te weinig aan bod
Hok vindt dat vrouwen op het gebied van werkgelegenheid nog te weinig aan bod komen in Suriname. Dat, terwijl zij de verantwoordelijkheid voor hun gezin vaak alleen moeten dragen. De Palu heeft zich hierom al sedert haar oprichting in 1977 sterk gemaakt om goede crèches op te zetten in de volkswijken om zo de vrouwen/moeders de ruimte te geven om hun kinderen in verantwoordelijke handen achter te laten en een eigen inkomen te gaan verdienen.

“Een bloemetje alleen is zeker niet voldoende”, concludeert Hok. “Deze dag staat voor wat de Palu betreft dan ook in het teken van solidariteit met deze strijd voor verbetering van de positie van de vrouw. Wij hebben er als samenleving alles bij te winnen. 8 maart is daarom voor iedereen belangrijk”, meent hij.

Respecteren waardigheid
Ook de leden van de ‘Parliamentarians for Global Action’ (PGA) in de Nationale Assemblee van de Republiek Suriname, zijn voorstander van een harmonische samenleving waar, in dit kader voor vrouwen, de basisprincipes van menselijke waardigheid gerespecteerd worden. De organisatie zegt dat de vele vormen van geweld die tegen vrouwen en meisjes gepleegd worden, de waardigheid van de Surinaamse natie aantasten. De laatste volkstelling heeft uitgewezen dat de 271.009 Surinaamse vrouwen een meerderheid vormen in de samenleving met 541.638 burgers, maar het is vooral door hun genderrol dat zij een belangrijke hoeksteen vormen waarop het fundament van de samenleving gebaseerd is.

Een natie kan niet volledig tot wasdom komen wanneer vrouwen zich niet optimaal kunnen ontplooien,” staat in deze boodschap. “Wanneer er condities geschapen zijn, onder welke vrouwen hun ambities in waardigheid kunnen waarmaken en gelijke rechten mogen beleven, zal dit ongetwijfeld leiden tot een rechtvaardigere samenleving. Hiermee wordt invulling gegeven aan de gedachte: ‘equality for women is progress for all’. Samenlevingen moeten dus investeren in vrouwen en meisjes. Vraagstukken zoals huiselijk geweld worden in zulke samenlevingen duurzaam bestreden”, zegt de PGA.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May