Informatie conferentie dialoog beschikbaar voor eenieder
07 Mar 2014, 00:00
foto
Minister Winston Lackin en parlementariër Ricardo Panka tijdens een persconferentie na de conferentie.


De 'Conferentie Internationale Ervaringen met Nationale Dialoog' is achter de rug. De vergadering was bedoeld om nader kennis te maken met 'nationale dialoog' als oplossingsmiddel voor conflicten en nationale vraagstukken.
De organisatoren zijn ondanks het wegblijven van essentiële groepen tevreden met het verloop van het evenement. De informatie wordt gedeeld met eenieder. De conferentie is georganiseerd op initiatief van de overheid door De Nationale Assemblee en werd gesteund door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).


Op de conferentie is uitgebreid ingegaan op de vereisten voor een oprechte nationale dialoog. De ervaringen met dit instrument in de Amerika's en in Afrika zijn door internationale deskundigen gedeeld met de aanwezigen. De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, de Stichting 8 December, Moiwana, de Vakcentrale C-47, diverse politieke partijen en andere groepen hebben niet deel genomen aan de conferentie. De Krijgsraad was wel vertegenwoordigd. Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken, betreurt de afwezigheid van de belangrijke groepen.
"Het doel is wel gehaald en dat is informatie krijgen over nationale dialoog", gaf Lackin aan. "We hebben er alles aan gedaan om deze informatie met de samenleving te delen. Ook zij die afwezig waren hebben alles kunnen volgen." De conferentie werd 'live' via internet gestreamed en was te volgen via radio Boskopu. Besloten is dat het verslag over de conferentie beschikbaar wordt gesteld aan eenieder.

Lackin gelooft dat het moment van dialoog wel komt. "Het zal niet morgen of overmorgen gebeuren. Hoe meer informatie er is en hoe meer er gecommuniceerd wordt, hoe meer begrip er zal zijn. We moeten om de tafel kunnen zitten en praten." Ricardo Panka parlementariër en lid van de organiserende commissie hoopt dat met de conferentie meer begrip is gekomen en dat er meer beweging komt in de samenleving over dialoog. Panka drukt de samenleving op het hart om nationale dialoog serieus te overwegen. "Het zal aan ons liggen om dit proces te continueren. We moeten het niet aan anderen overlaten."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May