Kiezers De Krim moeten beslissen over toekomst
06 Mar 2014, 12:10
foto
De situatie in De Krim blijft gespannen. (Foto: Reuters)


Het parlement van het schiereiland De Krim heeft unaniem gestemd om toe te treden tot Rusland. De bevolking zal in een referendum op 16 maart besluiten of de strategische autonome republiek deel moet worden van Rusland of dat hij moet blijven bij Oekraïne.

"Dit is ons antwoord op de wanorde en wetteloosheid in Kiev,” zei Sergei Shuvainikov, een lid van het parlement van De Krim, aan het persbureau Associated Press. "We zullen zelf beslissen over onze toekomst.'' Eerder was er al een referendum gepland op 30 maart, maar dan met de vraag of het gebiedsdeel “staatsautonomie” moet genieten binnen Oekraïne.

Rustam Temirgaliev, vicepremier van het gebiedsdeel, zegt dat de kiezers nu op twee vragen zullen stemmen. De eerste vraag luidt: ‘Bent u er voorstander van dat De Krim een deel van het grondgebied van de Russische Federatie wordt?.’ De tweede vraag is ‘Bent u voorstander van het herstel van de grondwet van 1992 van De Krim?’ Volgens de grondwet van 1992 is De Krim een deel van Oekraïne, maar heeft hij relaties met Kiev.

Het parlement in De Krim , die een zekere autonomie geniet onder de huidige Oekraïense wet, heeft met 78 stemmen voor en 8 onthoudingen gekozen voor de volksstemming.

Russische troepen
Pro-Russische troepen hebben met ongeveer 11.000 manschappen de controle over alle toegangswegen tot het schiereiland. Ze hebben alle Oekraïense militaire bases die zich nog niet hebben overgegeven, geblokkeerd zegt de regionale leider, Sergei Aksyonov.

De meeste en zelfs al deze troepen worden verondersteld Russisch te zijn, alhoewel Moskou herhaaldelijk heeft ontkend dat hij soldaten heeft gestuurd. De
Oekraïense regering heeft niet onmiddellijk gereageerd op de stemming. De autoriteiten in Oekraïne voeren gesprekken met Europese en Amerikaanse leiders in een poging hulp te krijgen om de crisis op te lossen.

Europese bijeenkomst
De Oekraïense premier, Arseny Yatseniuk, heeft Rusland aangespoord om mee te gaan met de internationale bemiddelingspogingen. De Verenigde Naties en de Europese Unie (EU) houden spoedvergaderingen om de crisis in Oekraïne te bespreken. Yatseniuk heeft donderdag daarvoor gepleit na zijn ontmoeting met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. Op een persconferentie zei hij dat Moskou pogingen om escalatie van de spanningen te voorkomen, niet moet negeren.

"We vragen Rusland om te reageren, zijn ze er klaar voor om vrede en stabiliteit in Europa te behouden, of zijn ze gereed om tot andere provocaties en spanningen in onze bilaterale en multilaterale betrekkingen aan te zetten ," schrijft het persbureau Reuters.

EU-leiders houden vandaag een buitengewone vergadering in Brussel, terwijl de VN-Veiligheidsraad een sessie achter gesloten deuren in New York zal houden. Beide bijeenkomsten hebben als onderwerp de crisis in Oekraïne.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May