Maduro verbreekt diplomatieke banden met Panama
06 Mar 2014, 15:40
foto
President Ricardo Martinelli van Panama is verbaasd over het besluit van zijn Venezolaanse ambtgenoot, Nicolas Maduro. (Beeld: BBC)


President Nicolas Maduro van Venezuela heeft de diplomatieke betrekkingen met Panama verbroken. De economische banden met het land heeft hij bevroren.

De actie van Maduro volgt na een verzoek van het Midden-Amerikaanse land om een bijeenkomst van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om de crisis in Venezuela te bespreken. Maduro heeft zijn besluit met verschillende andere Latijns-Amerikaanse staatshoofden besproken bij de activiteiten rondom de eerste herdenking van de sterfdag van Hugo Chavez.

In anti-regeringsprotesten die al een maand duren zijn minstens 18 mensen omgekomen. “Ik heb besloten om politieke en diplomatieke banden met de huidige regering van Panama te breken en alle handels- en economische betrekkingen vanaf dit moment te bevriezen," vertelde Maduro aan onder andere de presidenten van Cuba, Uruguay en Bolivia die zich rond het graf van Chavez hadden verzameld.

Panama verbaasd
Intussen heeft het staatshoofd van Panama, Ricardo Martinelli, zijn verbazing uitgesproken over het besluit van Venezuela. "Panama hoopt alleen dat deze broedernatie rust vindt en zijn democratie versterkt ," twitterde Martinelli. In een officiële verklaring zei Panama verbaasd te zijn en noemde de woorden van Maduro onaanvaardbaar. “ De door president Maduro aangekondigde maatregel moet niet als rookgordijn zijn bedoeld om de werkelijkheid te verbergen,” staat in de verklaring.

Duizenden aanhangers van de regering en troepen hebben woensdag deelgenomen aan een grote parade door het centrum van Caracas , ter herdenking van de eerste sterfdag van de voormalige president Chavez. In andere delen van de hoofdstad, hadden anti-regeringsdemonstranten barricades opgeworpen, ondanks de oproep van de oppositie om respect te hebben voor de herdenking.

Samenzwering
De regering van Panama heeft vorige week verzocht om een dringende bijeenkomst van OAS -lidstaten om de onrust in Venezuela te bespreken. Venezolanen klagen al geruime tijd over de torenhoge criminaliteit, de stijgende inflatie en tekorten aan belangrijke producten. Maar in de laatste drie weken hebben de demonstraties die aanvankelijk zijn gestart door ontevreden in de westelijke staten Tachira en Merica, zich uitgebreid naar andere gebieden en groeit het verzet tegen de regering.

Maduro heeft de Panamese regering beschuldigd van samenzwering om zijn regering ten val te brengen. “Er zijn bewegingen van de Amerikaanse overheid in overeenstemming met een lakei regering van een rechtse president die voorwaarden voor de OAS en andere instanties creëert om te komen tot een interventie in ons land," sprak Maduro.

Hij had ook kritiek op OAS – secretaris-generaal Jose Miguel Insulza, die eerder had gesuggereerd dat een groep waarnemers zou kunnen gaan naar Venezuela - als de regering en de oppositie dat nodig vonden. "Niet ingrijpen in Venezolaanse binnenlandse zaken , " was de boodschap van Maduro aan Insulza.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May