Nationale dialoog biedt geen garantie oplossing conflict
06 Mar 2014, 06:00
foto
Kevin Casas-Zamora, secretaris politieke zaken OAS. (Foto: René Gompers)


Een nationale dialoog is geen garantie voor het oplossen van conflicten en vraagstukken in een samenleving. Dit bracht Kevin Casas-Zamora, secretaris politieke zaken bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), naar voren tijdens de opening van de 'Conferentie Internationale Ervaringen met Nationale Dialoog'. Om een succesvolle nationale dialoog te beginnen en te houden moet er eerst voldaan worden aan enkele essentiële vereisten.

Casas-Zamora somde enkele vereisten op om een "oprecht nationale dialoog te voeren." Een sterke politieke wil, een breed draagvlak, nauwe betrokkenheid van degenen om wie het gaat, politiek en maatschappelijk. "Dialoog kan niet opgelegd worden. Het is een bewuste, collectieve en vrijwillige onderneming", vulde de OAS-expert aan. "Dialoog is een confrontatie tussen conflicterende partijen. Grote verschillen zullen overbrugd moeten worden. Er mag geen wantrouwen zijn. Het kan alleen vruchtbaar verlopen als de deelnemers elkaars recht om met elkaar om de tafel te zitten, accepteren."

Als de vereisten niet in acht worden genomen zal de dialoog aan geloofwaardigheid inboeten. Er zijn voorbeelden genoeg waarbij nationale dialogen mislukt zijn of gemengde resultaten hebben uitgeleverd. Dit kan gaan leiden tot politiek cynisme en vermoeidheid om nog dialoog te voeren.
De OAS-topper merkte op dat Suriname op heel veel landen een voorsprong heeft als het gaat om tolerantie. Er is een goede balans ondanks de etnische, religieuze en politieke diversiteit. "Op den duur kan afgezien worden van een dialoog. Maar ik zie veel mogelijkheden." Casas-Zamora benadrukte dat de conferentie niet het begin en ook niet de aanzet is tot nationale dialoog maar dat er inzichten worden verschaft. Suriname zal zelf moeten beslissen of er een nationale dialoog komt, gaf Casas-Zamora aan.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May