School in Karmel schittert na flinke opknapbeurt
06 Mar 2014, 08:00
foto
Fotocollegae Kapitein Johannes Banda School te Karmel. (Foto's: Stichting 'Zorg samen voor Suriname')


Het dorp Karmel, dat ligt aan de Tapanahonyrivier in oost-Suriname, krijgt een nieuw gezicht. Vrijwilligers van de Stichting Zorg Samen voor Suriname, hebben gewerkt aan de renovatie van de Kapitein Johannes Banda School, van de Evangelische Broeder Gemeente Suriname (EBGS). De school is voor euro 25.000 compleet opgeknapt.

Met dit project is er een bijdrage geleverd aan het verwezenlijken van de Millenniumdoelen: onderwijs voor alle kinderen, toegang tot sanitatie is voorkomen van ziekten. De feestelijke oplevering zal medio maart plaatsvinden.
Op deze school zitten 43 leerlingen, terwijl vijftien kinderen wachten tot de kleuterafdeling opstart. Drie leerkrachten zijn verbonden aan de school. David van Boxtel, een van de vier vrijwilligers die dit project getrokken hebben, zegt aan Starnieuws dat twee van de onderwijzers afkomstig zijn uit het binnenland, terwijl de derde van de stad is. Het gaat om combinatieklassen, waarbij kinderen van twee leerjaren samen in een lokaal les krijgen.

De stichting 'Zorg samen voor Suriname' ondersteunt sinds haar oprichting in 2002 kansarme groeperingen door het ter beschikking stellen van primaire voorzieningen. De eerste container met goederen kwam in augustus 2002 naar Paramaribo. In juli vorig jaar werd de 100ste veertig voeter gelost. Voor de school in Karmel kwam de 106e container met goederen aan.

Een belangrijke schakel
In 2011 werd de school van Karmel gespot door de voorzitter van de stichting, Adriaan de Zeeuw. In juni 2012 werd gestart met de fondsen binnenhalen voor dit project. De projectleider in Suriname is George Pinas. De school werd met toestemming van EBGS gerestaureerd. "Ik ben heel blij met dit initiatief zegt", zegt directeur Mildred Demon aan Starnieuws. "De school in Karmel is onmisbaar en is heel belangrijk voor veel dorpen. Andere scholen zijn verder gelegen en transport en omstandigheden ernaar toe zijn moeilijk te realiseren. Wat het onderhoud betreft zal de EBGS deze school zeker meenemen in de jaarlijkse begroting, waarin kleine en grote onderhoudswerkzaamheden in zijn opgenomen", deelt Demon mee.

De bestuursleden van de stichting zijn allen vrijwilligers, die geen vergoedingen ontvangen. Reiskosten zijn eveneens voor eigen rekening. De Kapitein Johannes Banda school werd door vier vrijwilligers opgeleverd. De feestelijke ingebruikname is midden maart. De vrijwilligers David, Jan, Nico en Louis, allen gepensioneerden, vertrekken deze week met een voldaan gevoel terug naar Nederland.

Michelle van Kallen
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May