Russische president veroordeelt coup Oekraïne
04 Mar 2014, 10:40
foto


Een ongrondwettelijke militaire coup noemt president Vladimir Putin van Rusland de afzettingen van het staatshoofd van Oekraïne, Viktor Janukovitsj. “Wat er in Oekraïne is gebeurd, is een ongrondwettelijke omverwerping en een gewapende overname van de macht,” zegt Putin.

Het Russische staatshoofd stelt dat als de autoriteiten op Krim hem om hulp vragen en hij een verzoek krijgt van de legitieme president, “Rusland het recht heeft om militaire actie te ondernemen.” Hij noemt militaire actie “het laatste redmiddel.” Putin heeft tijdens een persconferentie vandaag gesproken over de gebeurtenissen in buurland Oekraïne. Tijdens de bijeenkomst was er geen buitenlandse pers aanwezig. De voormalige KGB-spion stelt ferm dat Rusland zich het recht voorbehoudt om alle middelen te gebruiken in Oekraïne om de inwoners van dat land en Russische burgers te beschermen. Krim is een Oekraïens schiereiland in de Zwarte Zee en de Zee van Azov met een oppervlakte is 27.000 km². Op de Krim ligt de autonome Krimrepubliek met als hoofdstad Simferopol.

Vitaly Churkin, de Russische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, heeft in een spoedvergadering van de Veiligheidsraad vrijdag gezegd dat de verdreven Janukovitsj heeft gevraagd dat Russische strijdkrachten naar Oekraïne gaan om het recht en de orde te herstellen. “Janukovitsj gelooft dat Oekraïne op de rand van een burgeroorlog staat,” luidt de verklaring van Churkin. Hij citeerde Janukovitsj: “het leven, de veiligheid en de rechten van mensen met name in het zuidoosten in de Krim worden bedreigd. Er worden terreurdaden en geweld gepleegd.”

Op de persconferentie dinsdag zei Putin dat Janukovitsj geen politieke toekomst heeft en dat Rusland de 63-jarige leider beschermt "om zijn leven te redden".

Botsing
Het Westen ziet zich geconfronteerd met de grootste botsing met Moskou sinds de Koude Oorlog, nadat Putin had verklaard het recht te hebben om geweld te gebruiken in het buurland en Oekraïne in militaire staat van paraatheid is gebracht. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zal vandaag een ontmoeting hebben in Kiev met Oekraïense leiders om de aanhoudende politieke crisis in het land te bespreken. Kerry en andere top diplomaten hebben Rusland herhaaldelijk gewaarschuwd voor de gevolgen van de interventie.

Maandagavond heeft de VS aangekondigd dat hij alle militaire oefeningen en handelsgesprekken met Rusland opschort. Putin zegt dat de sancties ook andere economieën zullen treffen.”Zij die sancties overwegen, moeten nadenken over de gevolgen. In deze nauw verbonden wereld kunnen we elkaar natuurlijk schaden, maar het zal een wederzijdse schade zijn en ze moeten daarover nadenken. Voor wat de G8 betreft, bereiden we een top voor. We zijn klaar om onze collega’s te ontvangen als zij komen, maar ze hoeven niet te komen.”

Noodzaak
Putin heeft aan verslaggevers gezegd dat Rusland bereid is om Oekraïne financieel bij te staan, maar dat late betalingen voor gas verhinderen om dat te doen. Als Oekraïne niet in staat is zijn gasrekening voor februari te betalen, zal hij US$ 2 miljard verschuldigd zijn aan Rusland. Intussen heeft Rusland de toelevering van goedkoop gas aan zijn buurland stopgezet.

Putin zegt dat Rusland Oekraïne wel moest binnenvallen “om de levens en gezondheid van Oekraïners te beschermen.” Hij vindt dat er geen noodzaak is om verdere militaire actie te ondernemen op de Krim. De militairen die er nu al zijn, zijn geen Russische soldaten, stelt Putin, maar “zelfverdedigingstroepen die het Oekraïense volk zullen verdedigen.” Het Russische staatshoofd vindt dat als Kosovo het recht heeft om zichzelf te verdedigen, de Krim dat ook heeft. “Maar we zullen ontwikkelingen nooit stimuleren of aanwakkeren.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May