Handhaving nationale standaard is noodzaak
28 Feb 2014, 06:00
foto
Remie Grauwde, directeur Suriname Standaarden Bureau.


Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) brengt alles in stelling om niet alleen de nationale standaard in te voeren, maar vooral om deze ook te handhaven. Per 14 augustus is de nationale standaard verplicht in Suriname. De nationale standaard zegt waar een product aan moet voldoen volgens de vereisten van het land.

SSB-directeur Remie Grauwde zegt aan Starnieuws dat het bureau zich zal onderscheiden in de handhaving van de nationale standaard. “We zullen naar de dag van de invoering toe voorlichtingscampagnes voeren naar de grote doelgroepen met specifieke informatie.” Er komt algemene informatie die voor een ieder is bestemd, informatie voor de consument en uiteindelijk ook voor de importeur en producent.

Al jaren timmert de SSB-topman aan de weg om een nationale standaard voor het land in te voeren. Hij stelt dat de overheid haar verantwoordelijkheid demonstreert. Bij ministeriële beschikking heeft de nationale standaard wetskracht gekregen en is deze dus een verplichting. Het bureau zal niet alleen voorverpakte producten die worden geïmporteerd inspecteren, maar ook de lokale. Grauwde stelt een klachtenlijn in het verschiet. Het moet zo kunnen zijn, legt hij uit, dat bij constatering van een overtreding de consument deze kan doorgeven via de klachtenlijn. Er zal dan met de meeste spoed een ploeg op uit worden gestuurd om de klacht te onderzoeken. “We zijn er om de mensen te begeleiden en aan te sturen opdat de nationale standaard wordt nageleefd. In het ergste geval zullen de producten die niet voldoen, direct van de schappen worden verwijderd,” zegt Grauwde.

De nationale standaard bestaat al geruime tijd, maar is nooit officieel ingevoerd als wetsproduct. Een technische commissie waarin vertegenwoordigers van alle relevante organisaties zaten, heeft de nationale standaard ontwikkeld. Grauwde is hard bezig om ook de standaard voor bakkerijen door ministeriële beschikking verplicht te stellen. Vooral over de hygiëne van de bakkerijen die als paddenstoelen verrijzen, valt er veel te zeggen. En dat is nou net waar het de SSB-topper om gaat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May