Belfort: Genoeg mensen om criminaliteit terug te dringen
28 Feb 2014, 01:00
foto
Justitie & Politie en Defensie tijdens een persconferentie donderdag. Van links naar rechts korpschef Humphrey Tjin Liep Shie, de ministers Edward Belfort, Lamuré Latour en legerleider Ronni Benschop. (Foto: Raoul Lith)


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie zegt dat de criminaliteit die de laatste tijd de kop opsteekt zal worden ingedamd. "De gemeenschap hoeft zich geen zorgen te maken; er zijn genoeg mensen om de criminaliteit te kunnen terugdringen”. De bewindsman zegt dat de politie en militairen die gezamenlijk vanaf vrijdagavond landelijk zullen opereren, binnen de perken van recht en wet hun actie gaan uitvoeren.

“Vooral in de avonduren gaat de gemeenschap troepen zien bewegen in voertuigen met zwaailichten en zullen er roadblocks plaatsvinden ter controle. Dit doen ze om de veiligheid te garanderen", legt Belfort uit. Er zullen ook invallen worden gedaan bij verschillende haarden. Volgens zijn collega, Lamuré Latour van Defensie, staan de militairen altijd klaar om een bijdrage te leveren aan de veiligheid van het land. “Wij hebben als bijzondere taak de ondersteuning van de politie, indien die gewenst is. De dagelijkse bijdrage die geleverd wordt aan de politie, die blijft zo", deelt Latour mee. Nu de situatie het vereist, wordt extra bijstand verleend om te zorgen dat de gemeenschap zich veilig kan voelen.

Niet te laat
Belfort vindt dat deze acties niet laat zijn begonnen. Aangezien een aantal zaken zich hebben ontwikkeld, wordt nu de criminaliteit in een verhoogd tempo aangepakt. Er zijn ook extra maatregelen genomen om de grootscheepse operatie te ondersteunen. De politie heeft ook wat zwaardere wapens gekregen. Dit om de verruwing van de criminaliteit trefzekerder aan te kunnen pakken.

Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zegt dat deze acties niet zijn bedoeld om de burgers onaangenaam te zijn. “De afgelopen weken zijn er een aantal ernstige misdrijven genoteerd. Voor 2014 zijn er al drie gevallen die gekwalificeerd kunnen worden als 'roofmoord'. Er is nu ook een toename te merken van de zware criminaliteit. Het lijkt erop dat de mensen die nu een beroving plegen de voorkeur geven om een vuurwapen te gebruiken”, zegt de korpschef die eerder meegedeeld had dat de gewapende criminaliteit een stijging vertoonde. Deze actie wordt voor onbepaalde tijd gevoerd. “We gaan natuurlijk gericht op zoek naar de zwaar gewapende criminelen die het land onveilig maken”, geeft de politiebaas aan.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May