Regering zal geen suppletie meer betalen aan ziekenhuizen
27 Feb 2014, 14:00
foto
De vertegenwoordigers van de Nationale Ziekenhuisraad tijdens het overleg op het kabinet van de vicepresident.


De ziekenhuizen hebben van vicepresident (vp) Robert Ameerali te horen gekregen dat de maandelijkse suppleties niet meer uitbetaald zullen worden. Dit laat de begroting niet meer toe. Afgesproken is met de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) dat de reeds ingediende rekeningen van de ziekenhuizen die nog niet zijn uitbetaald, met spoed door het ministerie van Financiën betaald zullen worden.

Manodj Hindori, voorzitter van de NZR, zegt dat de vicepresident zich wel bereidwillig heeft getoond om oplossingen te helpen vinden voor de financieringsproblematiek van de ziekenhuizen. Met Ameerali is afgesproken dat de ziekenhuizen binnen 4 tot 8 weken alsnog hun tegoeden zullen ontvangen, waarop zij aanspraak maken door de verhoging van het Staatsziekenfonds (SZF)-ligdagtarief naar SRD 470 per 1 oktober 2013. De vp zal overleg voeren met het ministerie van Financiën en het SZF.

De ziekenhuizen zullen overzichten van hun ligdagen over 2013 per categorie patiënten aanleveren. Aan de hand van deze data zal de regering nagaan welke duurzame oplossingen geboden kunnen worden, om het verschil tussen de huidige tarieven van de overheidspatiënten en de meer marktconforme tarieven van de basiszorg Self Reliance (BZSR) categorie te kunnen overbruggen.

Structurele oplossingen
Bij het overleg met de NZR dinsdag waren ook aanwezig minister Michel Blokland van Volksgezondheid en vertegenwoordigers van de ministeries van Financiën en Binnenlandse zaken. Er moeten oplossingen gevonden worden voor de nijpende betalingsproblemen van de ziekenhuizen, terwijl er gewerkt wordt aan structurele oplossingen voor de toekomst.

De ziekenhuisdirecteuren hebben de vp geïnformeerd over de precaire financiële situatie door het wegvallen van de maandelijkse suppleties van de overheid. De verhoogde ligdagtarieven van het SZF worden nog steeds niet uitbetaald, terwijl het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting nog steeds sterk verouderde tarieven hanteert. De ziekenhuizen hebben steeds meer moeite om hun verplichtingen aan personeel en leveranciers na te komen. Afgesproken is om volgende week verder te praten over vervolgstappen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May