Staatsgreep 1980 voor de 34ste keer herdacht
25 Feb 2014, 00:00
foto
Het publiek bij het Plein van de Revolutie iets voor middernacht.


Ruim vóór middernacht zijn mensen getogen naar het Plein van de Revolutie aan de Waterkant om de staatsgreep van 25 februari 1980 te herdenken. President Desi Bouterse die een van de zestien coupplegers is, legt jaarlijks kransen op deze plek waar het hoofdbureau van de politie was, dat sneuvelde bij de machtsovername. De coup van 1980 wordt voor de 34ste keer herdacht.

Terwijl de mensen wachten op het moment waarop de revolutievlam wordt ontstoken, de kransen worden gelegd en Bouterse zijn toespraak houdt, worden zij beziggehouden met muziek. De gedichten van Dobru (Robin Raveles) zijn te horen. Het publiek heeft vrije toegang tot het 'Revo-museum'. Vooral de koraalmuziek spreekt de aanwezigen bijzonder aan.

Naarmate middernacht nadert, wordt het steeds drukker. Kort voor middernacht is de president, de leider van de revolutie, bij het Plein van de Revolutie aangekomen. Nu zullen de officiële activiteiten beginnen. Na het volkslied werden kanonschoten gelost en de eerste krans is gelegd door Bouterse. De staatsmedia STVS en SRS brengen live verslag van de activiteiten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May