Venezuela dreigt CNN uit te zetten
21 Feb 2014, 13:30
foto
De onlusten in Venezuela houden aan. (Foto: Reuters)


President Nicolas Maduro van Venezuela heeft gedreigd om de Amerikaanse nieuwszender CNN uit het land te zetten. Het staatshoofd is niet te spreken over de berichtgeving van de zender over de onlusten in het land.

Maduro zegt dat hij maatregelen zal treffen tegen CNN als zij “de berichtgeving niet corrigeren.” Eerder heeft hij laten weten dat hij troepen stuurt naar de westelijke deelstaat Tachira, waar de onrusten blijven aanhouden. Te midden van de spanningen die hoog oplopen, heeft oppositieleider Henrique Capriles, zaterdag opgeroepen tot een vreedzame mars tegen de overheid. Er zijn meldingen van meerdere botsingen in Tachira en in de wijken van de hoofdstad Caracas.

Capriles heeft tijdens een persconferentie het geweld verworpen. Hij zei dat hij klaar is voor dialoog, maar dat de regering niet bereid is om te luisteren. “In deze turbulente tijd, roepen we de studenten en degenen op straat op om niet in de val van het geweld te lopen.” Capriles liet vervolgens verschillende video’s zien waarop naar verluidt bewijzen van misbruik door de veiligheidstroepen zijn.

Oorlogspropaganda
President Maduro heeft op de staatstelevisie zijn tegenstanders beschuldigd van het bevorderen van geweld. Hij heeft gezworen de daders die de metro van Caracas hebben aangevallen, voor de rechter te slepen. De daders zouden op een video te zien zijn.

Behalve zijn tegenstanders die hij heeft beschuldigd van geweld en vandalisme, heeft Maduro ook flink uitgehaald naar de buitenlandse nieuwsorganisaties over hun verslaggeving van de protesten. "Genoeg oorlogspropaganda, ik zal geen oorlogspropaganda tegen Venezuela aanvaarden. Als ze zichzelf niet corrigeren, gaan ze uit Venezuela, CNN eruit," zei hij.

Een woordvoerster van het Amerikaanse netwerk, dat alleen op de kabel beschikbaar is in Venezuela, zei tegen BBC dat ze geen onmiddellijke commentaar had op de opmerkingen van Maduro. De regering heeft vorige week de Colombiaanse tv- nieuwszender NTN24 verwijderd van kanalen die worden aangeboden door Venezolaanse kabelexploitanten. Maduro heeft deze week ook de uitwijzing van drie Amerikaanse diplomaten bevolen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gezegd dat de Venezolaanse regering de "legitieme grieven” van het land moet aanpakken in plaats van "valse beschuldigingen te uiten" tegen Amerikaanse functionarissen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May