Export verse producten stijgt in 2013
21 Feb 2014, 01:00
foto
Gopex-directeur Bhiesnoe Gopal met zijn award voor de hoogste exportvolume in 2013.


De export van verse producten is vorig jaar ten opzichte van het jaar ervoor gestegen met 46%. De vliegmaatschappijen Air France, de KLM en Martinair Air hebben vrachtmogelijkheden voor de agrarische bedrijven gecreëerd waardoor ze deze exportvolume hebben kunnen bereiken.

Het afgelopen jaar hebben deze vliegmaatschappijen het Variation Fresh ‘Go for Growth’ Programma uitgevoerd. De exporttoename van groenten, fruit en vis ervaren de bedrijven als zeer positief. “Dit is heel positief wanneer de cijfers hebben uitgewezen dat de vrachtcapaciteit in het eerste kwartaal van 2013 met 30% is afgenomen.” Kwartaalgewijs zijn de bedrijven met de hoogste export gewaardeerd met een award.

Overall winnaars zijn de bedrijven Suvveb NV (hoogste exportopbrengst) en Gopex International NV (hoogste exportvolume). Gopex International NV is in de eerst drie kwartalen van 2013 de winnaar geweest. In het vierde kwartaal hadden Suvveb NV, MN Food Impex, Nizaam Exp. en Anoep Impex de hoogste exportvolume.

Vluchtdagen
Alleen met de KLM heeft Gopex International NV zo’n 155 ton aan groenten en fruit geëxporteerd. Met de SLM is over 2013 ongeveer 42 ton uitgevoerd, zegt Gopex-directeur Bhiesnoe Gopal aan Starnieuws. In 2012 heeft het bedrijf 125 ton met KLM en 80 ton met de SLM geëxporteerd. Gopal legt uit dat de vluchtdagen van de KLM, dinsdag en zaterdag, de exporteurs beter uitkomen. De afnemers zijn niet op de donderdagse vlucht vanwege de late aankomsttijd van de producten en de korte openingstijden van hun winkels. Sinds augustus 2013 transporteert hij zijn producten ook op de woensdagse vlucht van de SLM.

“De award stimuleert mij en maakt mij alleen maar sterk. Ik werk hard aan de kwaliteit van mijn producten en als de continuïteit van de export is gegarandeerd is dat alleen maar een plus,” zegt hij enthousiast. Hij wijst erop dat hij hetzelfde aantal afnemers heeft, maar dat door de continuïteit van levering deze meer afnemen. “En de kwaliteit van de producten is goed, want ze worden gekeurd bij de Nederlandse residu lab, Agro Groen Control.”

Het Variation Fresh ‘Go for Growth’ Award Programma is gestart in januari 2013 en is afgesloten in december 2013. De winnaars van het vierde kwartaal hebben hun awards woensdag in Royal Torarica ontvangen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May