OAS helpt bij oplossing probleem Haitiaanse migranten
16 Feb 2014, 01:10
foto
Assistent secretaris-generaal ambassadeur Albert Ramdin wordt begroet door president Danilo Medina van de Dominicaanse Republiek. (Foto: OAS)


De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) kan een constructieve bijdrage leveren om het nationaliteitsvraagstuk van personen met een Haïtiaanse achtergrond in de Dominicaanse Republiek, op te lossen. Ambassadeur Albert Ramdin, assistent secretaris-generaal zegt aan Starnieuws dat de OAS sinds 2005 bijkans zes miljoen Haïtianen in Haïti heeft geregistreerd en voorzien van een identiteitskaart.


President Danilo Medina van de Dominicaanse Republiek én zijn ambtgenoot van Haïti, Michel Martelly, zijn akkoord gegaan met participatie van de OAS in de dialoog. Beiden hebben in gesprek met Ramdin de bijdrage van de OAS verwelkomd. Er zijn al twee ontmoetingen geweest over het vinden van een oplossing voor 250.000 Haïtiaanse nazaten van de migranten in de Dominicaanse Republiek die een uitzetting boven het hoofd hangt. Deze groep Dominicanen bezit de Dominicaanse nationaliteit niet.

Oplossingsmodel
Binnenkort begint de OAS, met goedvinden van de beide landen, een studie over de Haïtiaanse nazaten van de migranten in de Dominicaanse Republiek. "De bedoeling is dat na deze studie, welke zo'n zes weken in beslag zal nemen, een project wordt opgesteld om de naar schatting 250.000 Haïtiaanse nazaten van de migranten in de Dominicaanse Republiek te registeren en te voorzien van een id-kaart. Op basis hiervan kunnen ze een Haïtiaans paspoort aanvragen. Hierna kunnen de autoriteiten van de Dominicaanse Republiek een visum plaatsen in het paspoort, waardoor de migrantenstatus gereguleerd is", legt Ramdin uit.

Op 27 februari wordt verwacht dat president Medina een conceptwet bij het parlement zal indienen die de nationaliteit van de in de Dominicaanse Republiek geboren personen met een Haïtiaanse achtergrond, moet regelen. Het volgende overleg tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti is voor 12 maart gepland in Port-au-Prince.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May