Politie leert Franse technieken in forensische opsporing
09 Feb 2014, 05:00
foto
De Franse Politie Attaché Jean-Yves Le Clech, te midden van de CIFAD-trainers Georges Corde en Jean-Charles Olvera, samen met KPS-hoofdinspecteur Wiedjaikumar Oedit (3de vanuit links) en de Franse politie technisch-expert Brigitte Gatault Morata (4de vanuit links). Foto: Ranu Abhelakh


De opgedane kennis in Franse technieken in de forensische opsporing, zal zeker het niveau opkrikken van de Surinaamse politie, zegt hoofdinspecteur Wiedjaikumar Oedit, van het Korps Politie Suriname (KPS). Afgelopen week hebben politieagenten een vijfdaagse training gevolgd in Franse methode en technieken van sporenonderzoek. Het in Martinique gevestigde Franse Interdepartementale Anti-Drugs Trainingscentrum (CIFAD) heeft de theoretische en praktische lessen verzorgd.

De hoofdinspecteur heeft vrijdag, namens de korpsleiding het CIFAD bedankt voor hun kennisoverdracht. De toepassing van de Franse skills hoe op te treden op een plaats delict (pd), waar een misdrijf of overtreding heeft plaatsgevonden, zal volgens Oedit “ook zeker bijdragen tot het brengen van klaarheid in zaken. U weet dat wanneer u verkeerd optreedt op een pd en de sporendragers niet goed zijn opgenomen, dat dit fataal kan zijn voor het totale onderzoek.”

Oedit zijn woorden worden onderstreept door Jean-Yves Le Clech, Franse Politie Attaché in Paramaribo. De politie heeft vroeger gewerkt met bekentenissen, maar deze zijn volgens hem door het forensische bewijs bijna niet meer nodig. “De verdachte kan altijd zijn verklaring herroepen, maar kan nooit zijn DNA, of gevonden bewijzen op een pd verdraaien of laten verdwijnen.”

CIFAD-trainers Jean-Charles Olvera en Georges Corde zeggen blij te zijn dat zij kunnen bijdragen aan een “nog beter optreden” van de Surinaamse politie. “Wij hebben een heel goed niveau hier gezien en hebben moeite gedaan om boven jullie niveau te komen”, blikt Olvera heel tevreden terug. Eenentwintig Surinaamse agenten: twee rechercheurs, vijf sporenzoekers, en elf forensische agenten van Paramaribo en twee van Nickerie, hebben deelgenomen aan de training. De kosten van 4000 duizend euro, komen uit het budget van het CIFAD, dat vorig jaar een soortgelijke training heeft verzorgd voor het KPS.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May