Donkere wolken boven uitbreiding Panamakanaal
06 Feb 2014, 07:00
foto
Het Panamakanaal verbindt de Atlantische Oceaan oceaan met de Stille Oceaan. (Foto: AP)


Het Spaanse bouwbedrijf Sacyr dat bezig is met de uitbreiding van het Panamakanaal zegt dat hij de werkzaamheden aan de waterweg niet heeft gestaakt. De directeur van het bedrijf, Manuel Manrique, heeft laten weten dat er geen datum is vastgesteld om de bouwwerkzaamheden te stoppen.

De Panama Canal Authority (PCA) en de bouwbedrijven zijn verwikkeld in een geschil over wie moet opdraaien voor de extra kosten van US$ 1 miljard. Het Panamakanaal is één van 's werelds belangrijkste scheepvaartroutes.

Het consortium zegt dat 10.000 banen in gevaar zijn, de PCA stelt dat zij niet zal bezwijken voor chantage. Eerder liet de autoriteit weten dat de gesprekken met het Spaans-geleide consortium van het project waren afgebroken. Het was ook de PCA die zei dat de werkzaamheden waren gestaakt.

Manrique heeft toegegeven dat het werk uiteindelijk zou kunnen stoppen, als de bouwbedrijven door hun contant geld heen zijn. Het consortium heeft echter nog geen besluit genomen, zei de Sacyr-topman. “Er is nog ruimte voor onderhandelingen met de PCA.” Hij voegde eraan toe dat dit project, net als veel grote projecten, onvoorziene kosten heeft. “We willen een arbitrage- hof om te beslissen wie dat zal betalen.”

Achterstand
Het consortium bestaat uit het Spaanse Sacyr, Impregilo van Italië, de Belgische firma Jan De Nul en Constructora Urbana, een Panamees bedrijf.
De uitbreiding van het kanaal omvat de bouw van een grotere set sluizen voor schepen met een lading van maximaal 12.000 containers. Op dit moment is het kanaal toegankelijk voor schepen met maximale laadvermogen van 5.000 containers.

In 2009 zijn de uitbreidingswerkzaamheden begonnen. Volgens planning zouden die in juni 2015 moeten zijn afgerond. Er is echter een achterstand van negen maanden. De totale kosten van het project worden geschat op US$ 5,2 miljard. Elke vertraging in de oplevering van het project betekent dat Panama miljoenen dollars derft aan tolheffingen. Het kanaal dat in 1914 werd geopend, verbindt de Atlantische Oceaan met de Stille Oceaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May