EBGS loopt protestmars voor behoud Kersten
05 Feb 2014, 20:00
foto
De EBGS-volgelingen lopen om het blok waar het warenhuis Kersten staat. (Foto: Rene Gompers)


Aan de Domineestraat trokken gelovigen zeven keer op en neer langs het Kerstenwarenhuis. "Jozua heeft op de zevende dag zeven keer gelopen om de muren van Jericho. Daarna zijn de muren gevallen," gaven enkele dominees aan. "Wij gaan zeven keer om het gebouw om de verkoop terug te draaien."

De coördinatiegroep ‘Stuiting Verkoop Kersten’ heeft vanmiddag een 'singi nanga strey waka' gehouden. De protestmars is de zoveelste actie tegen de "geheimzinnige" verkoop van het gebouw dat toebehoort aan de Evangelisch Broedergemeente in Suriname (EBGS).

Het Kerstenwarenhuis is zonder medeweten van de EBGS door de Moravian Church Foundation van de hand gedaan. De foundation is een werkarm van het Uniteitsbestuur, het overkoepelend orgaan van alle evangelische broedergemeentes in de wereld. Vorig jaar werd het Surinaams bestuur schriftelijk op de hoogte gesteld van de verkoop ondanks protesten sinds 2010. "We weten nog steeds niet aan wie en voor hoeveel het warenhuis is verkocht. Dat is onethisch," zegt Carl Breeveld, voorzitter van de coördinatiegroep. "We weten ook niet wat ons als organisatie te wachten staat. We hebben al enkele malen om opheldering gevraagd en er is tot nu toe geen antwoord gegeven."

Terugdraaien verkoop
"Kersten e seri? No way!" en "San un wani? Kersten!" werd er gescandeerd tussen het zingen door. Begeleid met blaasinstrumenten liepen zo’n vijftig wandelaars het blok waar het warenhuis staat af en aan. "Het gaat erom dat de verkoop wordt teruggedraaid. Daar gaat het in eerste instantie om. Wij eisen als provincie Suriname dat er openheid, duidelijkheid en klaarheid komt," stelt Breeveld.

De actiegroep heeft tot nog toe een gebedsdienst en een inzamelingsactie van handtekeningen gehouden. Ondertussen is er een petitie ingediend bij het Uniteitsbestuur om het besluit terug te draaien en kenbaar te maken dat het gedrag van de Moravian Church Foundation wordt afgekeurd.

Op de hoek van de Dominee- en Steenbakkerijstraat gaat "We shall overcome" over in "Gado na wan bun Gado" wanneer de groep terug wandelt naar de hoek met de Zwartenhovenbrugstraat. "Wij geloven honderd procent dat deze activiteit zal slagen," zegt Breeveld overtuigd. "Anders waren we rustig in ons bed blijven liggen. We staan voor wat we geloven. We weten dat de koop teruggedraaid gaat worden."

Rene Gompers
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May