President: Veel gedaan om oplossing Tigri-gebied te brengen
04 Feb 2014, 18:00
foto


Er is veel gedaan om de rust terug te brengen in het Tigri-gebied, nadat Guyana een concessie had uitgegeven. President Desi Bouterse antwoordde op vragen van journalisten dat Tigri van Suriname is en Guyana claimt dit gebied ook. Oorlog voeren over deze zaak brengt nog meer ellende met zich mee dan oplossingen, zei Bouterse. Er is intensief overleg gevoerd en de zaak is teruggedraaid.

Minister Lamuré Latour van Defensie merkte op dat de Guyanese legertoppers broeders zijn en op grond daarvan uitgenodigd waren om de ceremonie rond het commando-overdracht van het Nationaal Leger bij te wonen. Het is niet gevaarlijk om hen uit te nodigen. De aanwezigheid van de legertop van Guyana heeft volgens hem niks te maken met het Tigri-gebied. De president haalde aan dat eerder gekeken moet worden naar "wat ons bindt, dan wat ons scheidt".

Toen de Guyanese minister in de fout ging, terwijl er afgesproken was geen activiteiten te ontplooien in het Tigrigebied, heeft hij met zijn ambtgenoot Donald Ramotar gesproken erover. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft ook met zijn Guyanese collega gesproken. De ambassadeur is ontboden en heeft een nota in ontvangst genomen.

"Belangrijkste is dat er resultaat is geboekt. In gemeen overleg is de zaak opgelost. Veel mensen zijn hierop gesprongen Tigri, Tigri, Tigri", merkte Bouterse op. Hij haalde aan dat niet geaccepteerd is dat er een concessie werd uitgegeven. De zaak is opgelost "en daarmee basta". Ook de oppositie had heel veel kritiek en zei dat dit geen daad van vriendschap is. De president merkt op dat er ook achter de schermen veel is gebeurd om deze kwestie op te lossen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May