Suriname en Guyana belangrijke toegang tot Zuid-Amerika
03 Feb 2014, 19:00
foto


Hoewel de economische structuur van Suriname veel verschilt van die van de meeste leden van de Caricom, is het land geen uitblinker. Ramesh Dookhoo, voorzitter van de Caribische Vereniging voor Handel en Industrie (Caic) is ervan overtuigd dat Suriname perfect past in het Caribisch Gebied.

De Caic heeft vorige week ontmoetingen gehad in Paramaribo. Dookhoo zegt dat Suriname en Guyana veel gemeen hebben. Beide landen hebben sterk groeiende economieën en blijven zich richten op de Caricom, terwijl ze op hetzelfde moment kijken naar het zuiden. Beide landen zouden hun diensten kunnen bewijzen in het faciliteren van de export van de Caricom naar Latijns-Amerika. Een doorslaggevende factor zou rederijen tussen Caricomlanden zijn.

Dookhoo ziet een belangrijke rol weggelegd voor Suriname als overslagplaats. “De zet om de haven te moderniseren komt nu goed van pas.” Als het noorden van Brazilië zich verder ontwikkeld, kunnen landen als Suriname en Guyana de toegang tot de zee verschaffen. De concurrentie tussen de havens van Suriname en Guyana is goed, zegt Dookhoo. “Er is geen noodzaak voor een gigantische haven voor beide landen. Zuid-Amerika is een groot continent, dus er is ruimte voor meerdere toegangswegen.”

Dominicaanse Republiek
De Caic-functionaris voorziet in de nabije toekomst een toenemend vervoer tussen Zuid-Amerika en Afrika. Caic is eigenlijk een Caricom-'plus' organisatie. Niet alleen handelsassociaties uit Caricom landen zijn aangesloten bij de organisatie, maar ook de verenigingen uit de Dominicaanse Republiek en de Franse en de Nederlandse Antillen. Deze landen hebben een aangepaste Caricom- status.

De Dominicaanse Republiek heeft een zeer complexe relatie met de Caricom. Het land had het lidmaatschap aangevraagd, maar het verzoek is vorig jaar in de ijskast beland, nadat het duizenden Dominicanen van Haïtiaanse afkomst het land had uitgezet door hen het burgerschap te weigeren. Veel Caricom landen beschouwen de Dominicaanse Republiek als een bedreiging: de economie is zo groot als dat van alle Caricom landen samen.

Dookhoo is ervan overtuigd dat de Caricom de Dominicaanse Republiek nodig heeft, omdat de natie veel ervaring heeft die goed zou zijn voor de rest van de regio. “Ik heb geen enkele vorm van tirannie of dominantie in hun aanpak gemerkt.”' Toch zou het, volgens de Caic-voorzitter, verstandig zijn om speciale overeenkomsten met het land op te stellen als gevolg van de enorme economie en zijn banden met Europa. “We kunnen niet accepteren dat ze een volledig Caricom- lid zijn en nog steeds een speciale relatie met de EU behouden.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May