SBB vergroot controle en geeft begeleiding met post-Tibiti
31 Jan 2014, 22:00
foto
Minister Steven Relyveld (links), SBB-directeur Pearl Jules en districtscommissaris Jerry Miranda (midden) bekijken de controlepost in het Tibiti-gebied. (Foto: Raoul Lith)


De Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft een controlepost in gebruik genomen. Deze staat in het Tibiti-gebied, nabij Jozefdorp in het district Para. Door deze vestiging wordt de controle in de omgeving op het stropen en smokkelen van hout opgevoerd. De opening werd donderdag verricht door minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- Bosbeheer en Jerry Miranda, districtscommissaris van Para.


“De controle op de benutting van het bos en toezicht op het naleven van de wet bosbeheer zal met de instelling van post Tibiti beter tot uitdrukking komen”, zegt Pearl Jules, directeur van SBB. Ook de bewoners van de omgeving kunnen met hun klachten bij de post terecht. Zij kunnen daar ook informatie inwinnen. Jules geeft aan dat de SBB niet alleen maar voor controle in het gebied aanwezig is. “Wij gaan de gemeenschap, de bedrijven en de mensen ook begeleiden hoe het bos duurzaam te beheren”, legt hij uit.

Para is 534.500 hectare (ha) groot en ongeveer 203.000 ha is uitgegeven aan concessies. Jules zegt dat er 55 concessiehouders zijn in het district. 97.000 ha is uitgegeven aan gemeenschapsbos. Para is de grootste leverancier als het gaat om kleine bosbeheer producten en houtwaren. “Het gaat dan om kraaipoten, bonenstaken, stuttenhout, roerstokken en veel van dat dit soort producten”, deelt Jules mee. Hij geeft aan dat in 2012 Para in totaal 94000 m3 hout heeft geproduceerd uit de gebieden Bigi Poika, Carolina en Para ressort Noord.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May