VS wacht op verhoging vliegveiligheid JAP-luchthaven
30 Jan 2014, 19:00
foto


Elk verzoek voor een rechtstreekse vliegverbinding vanuit Suriname naar de Verenigde Staten (VS) zal een commercieel besluit zijn van individuele vliegmaatschappijen. In een persbericht zegt de Amerikaanse ambassade dat de rechtstreekse passagiersvluchten zeer gewaardeerd zouden worden door reizigers en dat deze de handel en het toerisme tussen beide landen zullen uitbreiden.

Voor het zover is moet Suriname echter voldoen aan de technische vereisten van de International Civil Aviation Organization (ICAO). De VS en Suriname hebben op 21 juni vorig jaar de VS-Suriname Open Skies-overeenkomst geparafeerd. Het document moet worden goedgekeurd door De Nationale Assemblee.

ICAO-normen
“De luchtvaartovereenkomst heeft het potentieel om de handel en het toerisme tussen de VS en Suriname te versterken en uit te breiden in het voordeel van bedrijven, toeristen en andere reizigers,” zegt de ambassade. Ook zou de rechtstreekse vliegverbinding de passagiers meer keuze bieden en de prijsconcurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen aanmoedigen “met behoud van de luchtvaartveiligheid en zekerheid voor alle reizigers.”

Om invulling te kunnen geven aan de overeenkomst moet Suriname voldoen aan de veiligheidsnormen zoals opgesteld door de ICAO. Zodra het land hieraan heeft voldaan, zal een team van inspecteurs van het Amerikaanse Bureau voor Transportveiligheid (TSA) de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven (JAP) beoordelen op de ICAO veiligheidsstandaarden. TSA-inspecteurs bezoeken geregeld Suriname en landen wereldwijd om de luchthavens te beoordelen op de ICAO-normen en veiligheidsinspecties van luchtvaartmaatschappijen. De inspecties zijn bedoeld om de naleving van de ICAO-normen te waarborgen.

De VS wijzen erop dat zij niet de bedoeling hebben om een permanente post te vestigen op de JAP-luchthaven als onderdeel van de veiligheidsstructuur. De VS kijken uit naar de kennisgeving van de Surinaamse autoriteiten dat hij de noodzakelijke veiligheidsaanpassingen heeft gepleegd en de veiligheidsinfrastructuur heeft verbeterd en uitgebreid. Als de JAP heelhuids komt door de ICAO-inspectie, kan zij de certificering van de luchthaven als een laatste vertrekpunt voor rechtstreekse vluchten naar de VS tegemoet zien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May