Power: 'Aloë vera, de toekomst van Coronie'
29 Jan 2014, 17:00
foto
Coronianen krijgen een presentatie over het aloë vera-project.


Robert Power, van 'Plant Cropping & Processing NV' vindt dat aloë vera de toekomst van district Coronie is. Hierover heeft Power een presentatie gehouden voor de districtscommissaris (dc) Harold Sijlbing, districtsmanagers, de lokale structuren en andere belanghebbenden. Het aloë vera-project is onlangs goedgekeurd door Petro Caribe. Het gaat om een bedrag van US$ 1,8 miljoen.

“Met veel overtuiging gaf Power aan dat met de uitvoering van dit project, Coronie een sterke en duurzame ontwikkeling tegemoet zal zien de komende jaren. Het project is overigens niet alleen gericht op aloë vera, maar ook op noni, açai (podosiri) en andere fruitsoorten. In de eerste fase staan het telen en verwerken van de aloë barbadensis centraal”, deelt Sijlbing mee. Volgens de dc zal de verbouwing van dit gewas op een terrein van 10 hectare plaatsvinden. Tegelijk met de nieuwe beplanting start ook de bouw van de fabriek die de Aloë en diverse fruitsoorten zal verwerken tot dranken, pulp en jams, zegt Sijlbing.

Coronie is bij uitstek het meest geschikte gebied van Suriname voor de teelt van aloë, vanwege het klimaat met de meeste zonuren en de goede bodems. Daarnaast is er wereldwijd een stijgende vraag naar gezondheidsproducten met een natuurlijke basis zoals aloë vera, noni, podosiri, kokos en honing, legt Sijlbing uit.

“Dit project heeft ook een belangrijke zogenaamde 'outgrowers' component. Hierdoor kunnen lokale tuinbouwers na een training ook aloë planten en leveren aan de fabriek. Noni is reeds jaren bekend en wordt van wild groeiende planten geoogst. De opzet van deze fabriek maakt het aantrekkelijk voor de Coronianen om in de toekomst noni op grote schaal te verbouwen”, benadrukt Sijlbing. Power wil in maart te starten met de voorbereidende werkzaamheden. Het wachten is op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer dat de grondaanvraag nog niet heeft goedgekeurd.
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May