VN-tribunaal bepaalt zeegrens Peru-Chili
29 Jan 2014, 15:00
foto
Voor de Chileense vissers stond er veel op het spel bij dit grensgeschil. (Foto: AFP)


Het hoogste rechtscollege van de Verenigde Naties (VN) in Den Haag heeft de maritieme grens tussen Peru en Chili bepaald. Beide landen hebben een jarenlange bittere maritieme strijd achter de rug.

De rechters in Den Haag hebben delen van de Stille Oceaan toegewezen aan Peru, terwijl de rijke visgronden in Chileense handen blijft. De strijd ging op 38.000 vierkante kilometer van de zee en enkele van de rijkste visgronden ter wereld.

Peru heeft het Internationaal Hof van Justitie in 2008 gevraagd om een uitspraak te doen in deze zaak. Het land zei dat de grens niet wettelijk was vastgesteld. In zijn vonnis geeft het VN-hof Peru ongeveer 20.000 vierkante kilometer en de controle over zo’n 28.000 vierkante kilometer van de oceaan die vallen onder de internationale wateren.

De maritieme grens begint vanaf hetzelfde punt op de kust zoals dat nu het geval is. Peru wilde de grens in het zuid - westen uitbreiden , loodrecht op het punt waar de landgrens van de twee landen bijeen komt in de oceaan.

Chili drong aan op een uitbreiding van de kustgrens parallel aan de evenaar. De regering in Santiago beriep zich daarbij op verdragen die in 1952 en 1954 waren overeengekomen. Voor Chili was de maritieme grens op basis van deze verdragen al bepaald.

Beide landen hebben toegezegd zich te houden aan de uitspraak in Den Haag. uitspraak.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May