Cuba daagt buren uit armoede te bestrijden
29 Jan 2014, 09:00
foto
VN-secretaris-generaal Ban Ki - moon en de Cubaanse president Raul Castro delen een ogenblik met deelnemers van de Celac-top in Havana. (Foto: Reuters)


De Cubaanse president Raul Castro heeft Latijns-Amerikaanse leiders opgeroepen om de politieke wil te tonen om de gezondheidszorg en het onderwijs te verbeteren. Hij sprak op de openingsdag van de regionale topontmoeting Celac, die in zijn land wordt gehouden. Ook president Desi Bouterse woont de top bij.

Cuba heeft zelf kritieken van zijn volk in de kiem gesmoord. De autoriteiten hebben protesten die werden gehouden buiten het zicht van de regionale top gehouden. De toespraak van Castro was doorspekt met een reeks Latijns-Amerikaanse grieven die direct of indirect betrekking hebben op de Verenigde Staten (VS). De woorden van het Cubaanse staatshoofd waren een poging om de 33 landen te verenigen tegen hun noorderbuur, de VS die niet is uitgenodigd voor de top.

"We hebben alle mogelijkheden om analfabetisme af te schaffen," vertelde Castro aan de leiders van de Gemeenschap van Latijns- Amerikaanse en Caribische Staten ( Celac ). "We moeten de politieke wil tonen om het te doen. "Terwijl Castro zijn collega –leiders adviezen gaf over hoe hun economieën te beheren, bekritiseerden Cubaanse dissidenten en de VS het land voor het tegenwerken van een protest.

Protest verhinderd
Cubaanse dissidenten zouden mensenrechtenkwesties ter sprake brengen op een een ad hoc democratie forum in een park in het centrum van Havana. De bijeenkomst is verhinderd, na klachten dat de Cubaanse autoriteiten in de afgelopen dagen minstens 40 activisten heeft aangehouden. Ze zouden onderdeel zijn van een intimidatiecampagne voor het begin van de topontmoeting.

De dissidenten zijn verhinderd om hun huizen te verlaten. Op het complex waar de bijeenkomst wordt gehouden, waren slechts agenten van de Staatsveiligheidsdienst aanwezig. Amnesty International heeft Cuba maandag inmiddels ook bekritiseerd voor de "campagne van repressie tegen tegenstanders en dissidenten " en eiste dat zij worden toegestaan te protesteren tijdens de top. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag meldingen van intimidatie en arrestaties van activisten veroordeeld.

"Onze boodschap aan de bezoekende wereldleiders: heb een ontmoeting met alledaagse Cubanen en het onafhankelijk maatschappelijk middenveld om te leren wat er echt gebeurt en ondersteun democratische verandering ," twitterde Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties.

VS en Canada uitgesloten
Celac is exclusief de Verenigde Staten en Canada , beide leden van de traditionele fora zoals de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Top van de Amerika's , die de neiging hebben om te worden gedomineerd door Washington.

Castro deed een uithaal naar de VS door een lijst van klachten op te sommen zoals Amerikaanse spionage, de uitbreiding van de NAVO-missie na het einde van de Sovjet- Unie, de status van Puerto Rico en de lopende juridische strijd van Ecuador tot schadevergoeding van de Amerikaanse oliegigant Chevron Corp voor milieubeschadiging.

"We moeten volledige soevereiniteit over onze natuurlijke hulpbronnen uitoefenen en adequaat beleid voeren tot buitenlandse investeringen en transnationale bedrijven die actief zijn in onze landen ", aldus Castro. De toespraak van de leider van de enige communistische staat op het halfrond, wees de buurlanden op wat Cuba beschouwt als twee van zijn grootste successen sinds de revolutie van 1959, gratis gezondheidszorg en onderwijs.

Cuba haalt vaak de gezondheidszorg en het onderwijs aan als mensenrechten, terwijl critici van het land de regering wijzen op het eenpartijstelsel en de beperkingen op de vrije meningsuiting van het eiland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May