Somohardjo werkt niet zomaar mee aan wijziging kiesstelsel
30 Jan 2014, 04:00
foto
Paul Somohardjo, voorzitter Pertjajah Luhur


Coalitiepartner Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), zegt aan Starnieuws dat hij niet zonder meer zal meewerken om pre-electorale combinaties te verbieden. "Ik moet goed weten waar het om gaat, maar als het tegen de democratie is, zal ik hier niet aan meewerken", stelt Somohardjo vanuit het buitenland.

Om samenwerking tussen partijen vóór de verkiezing te verbieden, moet het kiesstelsel worden veranderd. Hiervoor is tweederde meerderheid in het parlement nodig. Lothar Boksteen, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau, heeft eerder aan Starnieuws gezegd dat deze grondwet de mogelijkheid biedt om het veranderde kiesstelsel deze verkiezing te laten ingaan. In de vorige grondwet was dat niet mogelijk.

Beroering
Vooral in het Nieuw Front is er grote beroering ontstaan over deze kwestie. De voorzitter van de VHP, Chan Santokhi, deelde mee dat in klein verband discussies hierover worden gevoerd. Dit blijkt waar te zijn. Somohardjo heeft nog niks hierover gehoord. "Ik ga in elk geval niet zonder meer hiermee instemmen. Ik moet eerst heel goed bestuderen waar het om gaat, mocht het zover komen."

Somohardjo merkt op dat bij combinaties elke partij de kandidatenlijsten en andere stukken ook mee moet tekenen, voordat de aanmelding kan plaatsvinden bij de hoofdstembureaus. Bij de vorige verkiezingen is het misgegaan tussen de BEP en ABOP, waardoor A Combinatie niet in alle districten kandidaten heeft kunnen stellen. Het Nieuw Front heeft aangekondigd in combinatieverband verder te gaan. Indien het kiesstelsel wordt gewijzigd, is dit niet meer mogelijk. Pas na de verkiezing is samenwerking mogelijk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May