Boksteen: Wijziging kiesstelsel mogelijk volgens grondwet
27 Jan 2014, 06:00
foto
Lothar Boksteen, voorzitter Centraal Hoofdstembureau.


Lothar Boksteen, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat de grondwet de ruimte biedt om het kiesstelsel te veranderen en bij de komende verkiezing reeds in te voeren. Er is wel een tweederde meerderheid nodig in De Nationale Assemblee. Hij verwacht overigens niet dat het zal gebeuren, hoewel mensen hier en daar er wel over praten.

Boksteen denkt eerder dat het om stemmingmakerij gaat. "Ik ben er niet van op de hoogte. Maar mensen hoeven mij ook niet te raadplegen ervoor. In de vorige grondwet was het niet mogelijk om veranderingen in het kiesstelsel gelijk in te voeren. Er moest een termijn worden gewacht", merkt Boksteen op. Hij haalt aan dat halverwege de vorige eeuw het kiesstelsel ook is aangepast door de districtsgrenzen opnieuw vast te stellen, waardoor VHP geen zetel in Paramaribo kon winnen.

"Sinds 1987 zijn er veranderingen aangebracht waardoor het moeilijk is om te frauderen. Wij staan bekend om het organiseren van goede verkiezingen. Dode mensen kunnen niet meer stemmen zoals dat vroeger het geval was of dat stembussen niet aankwamen", stelt Boksteen. Hij moet overigens worden vervangen als voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau wegens het bereiken van de 65-jarige leeftijd. "Maar ik ben betrokken bij Binnenlandse Zaken als consultant en geef trainingen. Ik kan nog steeds een bijdrage leveren vanuit een andere positie", zegt Boksteen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May