Gregory Rusland maakt zich zorgen over financiële situatie
26 Jan 2014, 06:00
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland. (Beeld: René Gompers)


Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), maakt zich ernstige zorgen over de financiële situatie van het land. Hij stelde op de 'opo yari-vergadering' van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) zaterdagavond dat de regering meer uitgeeft dan ze verdient. "Als je dingen doet die niet kunnen, leg je een grote druk op de samenleving. Het gaat om populistische maatregelen", zei hij.

Rusland zei dat de tekorten op de lopende rekening er niet om liegen. Mensen betrokken bij de naschoolse opvang hebben vanaf oktober hun geld niet gekregen. Niemand is volgens de politicus tegen verhoging van algemene kinderbijslag, de algemene oudedagsvoorziening en ziektekostenregeling, maar de zaken moeten gecontinueerd kunnen worden. De samenleving mag niet in gevaar worden gebracht door populistische maatregelen. De NPS-voorzitter waarschuwde voor situaties zoals in 2000 toen het geld ook op was.

Zich richtend tot de jongeren zei Rusland dat er genoeg vergelijkingsmateriaal is na ruim drie jaar NDP-regering. Hij kraakte ook de gouddeal af die "na drie jaar treuzelen" met Surgold getekend is. Er was al een overeenkomst bereikt in 2010, maar volgens de NPS-voorzitter wilde deze regering bewijzen dat ze het beter kon. Er is een participatie van 20 naar 25 procent in de goudmijn. Maar de prijs is ook enorm die betaald moet worden. Toen moest Suriname met ongeveer US$ 120 miljoen inkomen, nu is dat ruim US$ 400 miljoen.

Rusland is bezorgd over de financiële situatie van het land. Toen de regering in 2010 overnam, was er op de lopende rekening een positief resultaat van US$ 280 miljoen. De politicus refereert aan het rapport van de 'Article 4 consultatie' van het Internationale Monetair Fonds (IMF) dat in december is uitgekomen. In 2011 was het bedrag op de lopende rekening US$ 259 miljoen en 2012 US$ 200 miljoen positief. Volgens hem zijn dit nog de effecten van de Nieuw Front-regering. In 2013 werden de effecten van het beleid van deze regering volgens Rusland zichtbaar. Op de lopende rekening is er een tekort van US$ 175 miljoen. De IMF-prognose voor dit jaar is een tekort van US$ 320 miljoen en in 2015 US$ 450 miljoen. Rusland is bang dat zelfs IMF zich vergist want er komen heel wat populistische maatregelen waardoor het tekort vele malen hoger zal zijn. Daarom moet er volgens hem een verandering komen in het beleid en daarvoor moet deze regering plaatsmaken bij de komende verkiezingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May