'Pre-electorale combinaties moeten verboden worden'
26 Jan 2014, 04:00
foto


De staatsrechtsgeleerde en historicus Dr. E.A. Gessel verklaarde in een interview met een lokaal radiostation enkele dagen geleden, dat de kieswet veranderd zou moeten worden in dier voege dat pre-electorale combinaties verboden moeten worden. Gessel wilde desgevraagd niet dieper ingaan op deze uitspraak, althans hij weigerde daar verder tekst en uitleg over te geven, maar liet het aan de luisteraars over er zelf over na te denken. Het huidige kiesstelsel werd door de geleerde spreker als “rotzooi” bestempeld en moet wat hem betreft zo spoedig mogelijk worden gewijzigd. Aanpassing aan de huidige maatschappelijke realiteit is volgens Gessel onontbeerlijk. Het districtenstelsel heeft volgens hem zijn langste tijd gekend.

De uitspraak van laatstgenoemde is voor de komende verkiezingen bijzonder interessant. Het huidige kiesstelsel wordt zodanig uitgelegd dat het volgens de meeste politici noodzakelijk is dat er stembusafspraken moeten worden gemaakt. Dit zou volgens hen voor alle betrokken partijen de voordeligste optie zijn. Deze opvatting wordt door politiek-analist Rudi Jadnanansing betwist. In een zeer lezenswaardig artikel gepubliceerd in Times of Suriname van 06 november 2013 getiteld “Electorale samenwerking; is dat de moeite van het offer waard?” toont hij aan dat (pre)electorale afspraken niet per se voordeliger behoeven te zijn. In ieder geval geldt dit voor de DNA zetels, voor wat betreft de verkiezingen op DR en RR niveau zouden stembusafspraken wel in het voordeel van partijen kunnen werken.

Intussen doen geruchten de ronde dat van regeringszijde een wetsontwerp wordt voorbereid waarbij politieke combinaties verboden zullen worden, hetgeen betekent dat alle partijen op eigen kracht aan de verkiezingen zullen moeten deelnemen. De vraag die rijst is of voor een dergelijke wetswijziging een gewone dan wel een gekwalificeerde meerderheid nodig is. Indien een gewone meerderheid voldoende zou zijn, en ik neem aan dat de regerende coalitie zich op dat standpunt zal stellen, is de aanname van het ontwerp geen probleem. Maar ook al zou een gekwalificeerde meerderheid nodig zijn, dan is het niet onmogelijk dat het wetsvoorstel toch wordt aangenomen. Dit omdat ook binnen de oppositie vele assembleeleden voorstander zijn van het verbod op pre-electorale combinaties.

Paramaribo, 25 januari 2014.
Carlo Jadnanansing

U kunt het artikel van Rudi Jadnansing hier downloaden.
pdf-icon.gif Politieke_combinaties_is_dat_de_moeite_van_het_offer_waard.xlsx     pdf-icon.gif Politieke_combinaties_.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May