Minister Rusland overweegt voortzetting DLGP
25 Jan 2014, 05:00
foto
Minister Andy Rusland laat zich informeren over DLGP-II.


Minister Andy Rusland van Financiën staat niet afwijzend tegenover het voortzetten van het decentralisatieprogramma DLGP-II. Hierdoor kunnen projecten ter waarde van US$ 4 miljoen toch nog uitgevoerd worden. De leningsovereenkomst met de Inter-American Development Bank (IDB) expireert op 20 maart 2014.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling vond het nodig dat zijn collega van Financiën door de directeur van het DLGP-II, Bas Ahmadali, en zijn projectteam geïnformeerd werd. Ahmadali presenteerde een overzicht en gaf aan dat door de uitvoering van het DLGP-I (2003-2008) en DLGP-II (2009-2014) alle tien districten de level van zelfstandig begroting, financieel beheer en de beschikking over hun eigen districtsfonds hebben behaald. Eind deze maand wordt de level 2 certificering door minister Betterson in de vijf resterende districten Paramaribo, Sipaliwini, Brokopondo, Saramacca en Coronie bevestigd. Deze districten kunnen dan ook over de capaciteit beschikken om naar hun eigen keuze civieltechnische, bouwkundige en ontwateringswerken in hun woongebieden voor te bereiden, bestekklaar te maken, openbaar aan te besteden en uit te voeren. Dit betekent volgens Ahmadali dat de regering over tien maal meer capaciteit beschikt om versneld de districten tot ontwikkeling te brengen.

Projecten aangehouden

Uit de verstrekte informatie vanuit het projectbureau blijkt dat van de US$ 15 miljoen US$ 4 miljoen nog in de portefeuille is voor projecten, die de districtsbesturen samen met de ressortraden en de districtsraden (landelijk) bestekklaar hebben voorbereid en op uitvoering wachten. Door de ontstane situatie van beëindiging van het DLGP wegens het verlopen van de leningstermijn zijn de activiteiten aangehouden.

Ahmadali gaf een overzicht van deze projecten: voor Coronie de inrichting van vuilstortplaats, aanschaf van een werktuig en de bouw van een decentralisatie gemeenschapscentrum voor de structuren van het district. Voor Sipaliwini een openbare markt te Apoera en rehabilitatie van de communicatiepaden tussen de Marrondorpen aan weerskanten van de Surinamerivier van Atjoni tot Godo (100 km). Voor Brokopondo de bouw van een multifunctioneel decentralisatiegebouw voor de structuren van het district; voor Paramaribo de inrichting van twee multifunctionele speelparken te Arabistraat (noord) en te Pontbuiten in samenwerking met Sport- en Jeugdzaken (zuid). Voor Nickerie aanschaf van equipement voor vuilophaal en renovatie van de openbare markt te Nieuw Nickerie; voor Wanica aanschaf van equipement voor vuilophaal en renovatie van de openbare markt te Lelydorp; voor Marowijne aanschaf van equipement voor vuilophaal en rehabilitatie van de vuilstortplaats te Moengo. Voor Para aanschaf van equipement voor vuilophaal te land en te water. Het geheel tot een totaal bedrag aan US$ 4 miljoen.

Budgetneutraal verlengen

Minister Betterson zei aan zijn collega van Financiën, dat hij kan rekenen op het counterpart team en het DLGP-projectbureau om de resterende projecten met grootste inspanning te zullen realiseren. Hij deed Rusland het voorstel bij de IDB het verzoek te doen tot ‘general extension’ (algemene en budget neutrale) verlenging, te rekenen van 20 maart 2014 met negen maanden. De bewindsman toonde zich volgens Ahmadali niet afwijzend tegen het voorstel te staan. Hij zei zijn interne deskundigen te zullen raadplegen en zal dan uiterlijk maandag een besluit nemen.

Ahmadali zegt aan Starnieuws dat het DLGP meer een capaciteitsopbouwprogramma is en niet zozeer een decentralisatieprogramma, waar onnodig te veel nadruk op wordt gelegd. En daar schrikken politici en hoge ambtenaren binnen de ministeries van, waardoor hun pro actieve rol al te vaak uitblijft dan wel langzaam op gang komt. Ahmadali zegt, wat velen ook niet weten, dat vanaf de tot stand koming van de Wet Regionale Organen Suriname in 1989 (nu 23 jaar) decentralisatie al bij wet is doorgevoerd.

Niet dc's machtiger maken
Het DLGP kwam in 2003 door het besluit van de ex-president Jules Wijdenbosch om de Wet regionale Organen operationeel te maken, wat ook intussen gebeurd is. De reeds bij die wet toegekende budgettaire, financiële en verordenende bevoegdheden zijn nu operationeel. Daarnaast is de capaciteit opgebouwd om met participatie van de burgers te werken die tot hun huishouding behoren zelf aan te pakken.

De versterking van het districtsapparaat is ten dienste van de ministeries, maar echt niet om de districtscommissarissen (dc's) machtig te maken. "En daar moeten de dc's ook van bewust zijn. Ze moeten de ministeries faciliteren en samenwerkingsverbanden aan te gaan". Ahmadali vindt ook jammer dat opeenvolgende regeringen de fiscale wetsontwerpen niet hebben behandeld. De hiervoor gereserveerde middelen US$ 150,000 zullen onbenut blijven, zo ook de mogelijkheden voor de districten hun eigen financiële positie te versterken voor de financiering van hun eigen huishouding. Een slimme ministerie van Financiën kan veel voordeel halen uit de financiële decentralisatie, zegt de DLGP-directeur die zijn steun heeft aangeboden aan de bewindsman.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May