India heeft US$ 57 miljoen aan credit-line verstrekt
25 Jan 2014, 01:00
foto
Minister Lamuré Latour feliciteert de Indiase ambassadeur Subashini Murugesan. (Foto: Edward Troon)


Tot dusver zijn credit-line faciliteiten voor Suriname verwezenlijkt tot een bedrag van US$ 57 miljoen voor het opzetten van elektrische transmissielijnen, kustvlakte versterking, de aanschaf van waterpompen, urgente materialen voor de brandweer en Chetak helikopters. Het doet me goed te vernemen dat de drie Chetak helikopters gereed staan om verscheept te worden van India naar Suriname tegen het einde van februari en de piloten gaan er de volgende week naartoe om een training van negen maanden te ondergaan in Bangalore, India.

Deze mededeling deed de Indiase ambassadeur Subashini Murugesan vrijdagavond tijdens een receptie die zij gehouden heeft ter herdenking van de inwerkingtreding van de grondwet van India 64 jaar geleden, op 26 januari 1950. Zij gaf een algemeen beeld over de positie van India en legde de nadruk op diaspora. De speciale relatie met Suriname werd ook door haar benadrukt. Ook minister Lamuré Latour, die waarneemt op Buitenlandse Zaken, onderstreepte de goede band met India. Hij zei dat deze relatie verder wordt geïntensiveerd.

Trots op prestaties
De Indiase beschaving is een van de oudste in de wereld met een rijke culturele erfenis. "India is ook een jonge natie. We hebben indrukwekkende sociaaleconomische vooruitgang geboekt door zelfvoorzienend te zijn op het gebied van agrarische productie en India behoort tot de welvarende geïndustrialiseerde landen met een mogelijkheid om satellieten in de ruimte te sturen en een missie naar Mars. Deze technologische ontwikkeling heeft gemaakt dat India vooruitgang geboekt heeft in het voorzien in educatie en gezondheidsmogelijkheden voor zijn 1.2 miljard tellende bevolking", zei de ambassadeur.

Sinds 1991, toen de economische hervorming is aangenomen, kent India een bevolkingsgroei van 8%, ofschoon in de laatste twee jaren dit teruggebracht is naar 5%. Murugesan merkte op dat het land geconfronteerd is met verschillende uitdagingen zoals stabiliseren van het effect van economische vooruitgang voor de meer dan 400 miljoen armen, infrastructurele ontwikkeling en continue economische hervorming in vele andere sectoren.
India is ervan overtuigd dat zijn kennis en expertise in menselijke ontwikkeling en andere ontwikkelingsactiviteiten gedeeld moet worden met internationale partners om hen zo te kunnen helpen in hun ontwikkelingsactiviteiten. In deze context hebben India en Suriname historische en vriendschappelijke relaties en hartelijke banden sinds de tijd dat Suriname onafhankelijk werd.

Opwaartse trend
De Indiase ambassadeur merkte op dat de handels- en economische betrekkingen met Suriname een opwaartse trend tonen waarbij export-import cijfers drievoudig vergroot zijn van US$ 14.83 miljoen in 2011-2012 naar US$ 43.74 miljoen in 2012-2013. "Er is nog steeds een groot potentieel om uit te putten. En we kunnen een nauwere commerciële band ontwikkelen in diverse sectoren zoals goud, olie, minerale bronnen, op landbouwgebaseerde industrie, voedselverwerking, farmaceutische producten, bankwezen en ICT. Dit jaar hopen wij de vijfde gezamenlijke commissie vergadering te houden in New Delhi om specifiek te praten over de ontwikkeling van zulke commerciële banden", zei Murugesan.

Zij haalde ook aan dat de Indiase investeerder 3F NV voornemens is een palmolie project op te zetten met een investering van U$ 200 miljoen; hierdoor zullen 4000 arbeidsplaatsen gecreëerd worden. Het succes dat dit project zal hebben, zal spoedig nieuwe openingen verschaffen voor andere Indiase investeerders.
"Het belangrijkste aspect van elke bilaterale relatie ligt op het gebied van de mens tot mens contacten. India als een soft power, reikt uit naar het volk van Suriname door zijn rijke culturele traditie van muziek, dans, yoga en film. Deze culturele banden helpen ook de band te versterken met de Indiase diaspora die 140 jaar geleden naar dit land kwam en die haar tradities, afkomst en taal heeft behouden", zei de ambassadeur. Suriname is het enige land in het Caribisch gebied waar de Hindi taal gesproken wordt. "Ik ben optimistisch over het feit dat de India-Suriname relatie een stralende toekomst vertoont, één waarin we kunnen samenwerken met toewijding en passie om onszelf te ontwikkelen en zo een win-winsituatie voor het volk van de twee naties te verkrijgen", zei de diplomaat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May