Bewoners Blauwgrond verontrust over resocialisatie-project
18 Jan 2014, 08:00
foto
De woning voor de voormalige dak- en thuislozen op Blauwgrond. (Foto: René Gompers)


Veertien psychiatrische dak- en thuislozen zullen in een huis aan de J.S Greenstraat op Blauwgrond begeleid worden, totdat zij zelfstandig in de maatschappij kunnen functioneren. Dit is een resocialisatie-project van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) en stichting Re-integratie Kansarmen (RiKa). Maar niet iedereen op Blauwgrond is blij met de komst van de voormalige zwervers en vrezen het ergste.

De mensen uit de directe omgeving maken zich zorgen over de kinderen en de veiligheid van de buurt. Het pand staat midden in een dichtbebouwde wijk in dezelfde straat als de vele warungs waar Blauwgrond bekend om staat. De buren halen aan dat ze al last genoeg hebben van de verslaafden in de buurt. Een buurman vraagt zich af waarom nou "juist voor deze buurt is gekozen. Moesten ze eerst niet die drugshaarden aanpakken? En dan komen ze hier resocialiseren? Ik ga me beklag doen straks bij die mensen." Boos loopt hij van zijn terras terug naar zijn woonkamer.

Het kan er bij Mitrawatie, die aan de overkant woont, niet in dat "die criminelen en verslaafden daar zijn komen wonen." Ze is bang dat het verkeerd afloopt. "Ik werk al zo lang hier in me eentje overdag. De kinderen zijn op het werk. En die mannen gaan gewoon hier over straat lopen. Ik ben bang." Mevrouw Moennoe is faliekant tegen het project en vreest het ergste. "Mijn raam is net naast het huis. Ze kunnen zo over de muur springen als ze iets nodig hebben. Ik heb ook nog last van mijn zenuwen en mijn bloeddruk. Ik denk niet dat ik de spanning aan kan."

Vrees onnodig
Henk Amstelveen, voorzitter van stichting RiKa, én PCS-directeur Daysankar Mathoera wijzen op het belang van de betrokkenheid van de buurt bij het resocialisatie-project. "De jongens kunnen in samenwerking met de buurt Blauwgrond nog mooier maken. Zij kunnen voor allerhande werk worden ingezet." PCS en Rika hebben een opendag gehouden voor de omgeving. De opening was ook voor hoogwaardigheidsbekleders, maar alleen minister Edward Belfort van Justitie en Politie en districtscommissaris Mohamad Kasto van Paramaribo noordoost zijn op de uitnodiging ingegaan. De buurtbewoners zullen van informatie worden voorzien, vragen beantwoord krijgen en kennis maken met de bewoners van pand 43 deelt Henk Amstelveen, voorzitter van RiKa mee. "De buren hoeven niks te vrezen."

Bien Eersteling, die deelneemt aan het woonproject, begrijpt de vrees van de buurtbewoners. "De buren hoeven niet bang te zijn. Ik had lang geen huis en ik ben blij hiermee. Het is goed om tussen mensen te zijn en te werken voor mezelf", deelt de 28-jarige mee. "We zijn ook mens en willen normaal worden. Ik wil 2014 goed meemaken dus de mensen hoeven niet bang te zijn. Alles komt goed."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May