Column: Brief aan Clarence
17 Jan 2014, 15:00
foto
Journalist Diederik Samwel in gesprek met Clarence Seedorf bij het tienjarig bestaan Seedorf-stadion in 2011. (Foto: Mirjam Marks)


Beste Clarence,

Graag feliciteer ik je van harte met je nieuwe baan. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat signore Sylvio je al eerder wilde laten komen maar dat lag aan Ajax. Als die omhaal van Klaassen diep in blessuretijd netjes in de kruising was gevlogen, had je al lang en breed met vrouw en kinderen in Milaan gezeten. Maar het zat de Italianen mee en de Amsterdammers tegen. Net als bij de merkwaardige penalty in Amsterdam voor Balotelli. ’t Is maar net hoe je er tegenaan kijkt.
Over dat verschil in perspectief hoef ik jou niets uit te leggen. In Nederland hebben ze er dik twintig jaar over gedaan om je kwaliteiten op waarde te schatten. En nog altijd lopen er genoeg sceptische kenners rond. Ik zeg het je. Terwijl ze in Spanje, Italië en Brazilië nog geen halve wedstrijd nodig hadden om te weten wat voor speler ze in huis hadden gehaald.

Trouwens, ik ben razend benieuwd wat je aantrekt tijdens de komende wedstrijd in San Siro. Kleren maken de Italiaan, maar ook dat weet jij beter dan ik. No mang, geen trainingspak. En ook geen petje of zonnebril, naar ik aanneem. Een goed maatkostuum met suède schoenen eronder. Stropdas niet verplicht. Baardje laten staan, daar hebben ze in Italië nou juist geen modetrend voor nodig zoals in Bakrakondre. Maar hoe guur de wind ook waait - zeker na de zwoele bries in Rio is dat toch weer even wennen -; doe maar liever geen sjaaltje om je nek.
Zondag thuis tegen Verona. Die gasten staan zesde maar ze zijn te pakken, lijkt me. De jongens gewoon met 4-3-2-1 concept het veld in sturen. Dat snappen ze wel op Milanello. Hoe was eerste training trouwens? Ik ga ervan uit dat je alles in het Italiaans af kunt, maar een paar woordjes Japans kunnen bepaald geen kwaad. Die Honda is namelijk best een goeie aankoop maar zo’n jongen moet zich wel op z’n gemak voelen tussen al die Italo’s, Brazilianen, Fransozen en halve Surinamers.

Ook vraag ik me af hoe lang jij stoïcijns voor je uit kunt blijven kijken op de bank als het onverhoopt minder gaat. Stel je voor dat de scheidsrechter rare dingen doet, het veld een fatsoenlijke combinatie bij voorbaat onmogelijk maakt en zelfs Kaká en De Jong onder de maat spelen. Ik heb zoals je weet de nodige ervaring als coach, maar ook bij de C-junioren en zelfs bij de F’jes vraagt dat om stalen zenuwen. Maar goed, jouw zelfbeheersing is een stuk sterker dan die van mij.

In je commentaar na afloop heb ik het volste vertrouwen. De taal is jouw probleem niet. Je glimlach evenmin. Als het moet herhaal je nog even in het Portugees, Spaans en Sranan waarom die bal nou net langs de verkeerde kant van de paal vloog. Desnoods geef je nog een paar korte statements in het Nederlands want er zal ongetwijfeld zo’n snuiter van Studio Sport langskomen.
Achteraf begrijp ik prima waarom je een tijdje in Brazilië hebt gezeten. Je vrouw komt er vandaan en het was heerlijk om het een met het ander te combineren. Bij welke club kun je vandaag de dag voetballen, trainen, coachen en begeleiden tegelijk, met de scheidsrechter in discussie gaan en aanschuiven tijdens de bestuursvergaderingen? Daarbij, je timing was perfect: voor jouw tijd bakte Botafogo er weinig van. En kijk wat er in anderhalf jaar tijd is gebeurd. Een betere voorbereiding op je terugkeer naar AC kan ik niet bedenken. En ook nu heb je het moment uitstekend gekozen. Vanaf deze week kan het alleen maar beter gaan.
Er is één vraag die me nog wel bezighoudt nu je weer in Italië bent neergestreken. Die gaat over je geboorteland. Ik was erbij toen je het stadion op Para opende. Daarna hebben we elkaar een paar keer kort gesproken. Ik wist van je plannen met de SVB en maakte van dichtbij mee hoe ze in schoonheid stierven. Over het missen van kansen gesproken, mi Gado!

Sindsdien zijn we er allebei nog sterker van doordrongen hoeveel er nog moet veranderen binnen het nationale voetbal. Dat gebeurt zeker, ooit, later, als we ouder zijn en nog wijzer. Want dat het goed komt met al die Surinaamse talenten, staat vast. Ik ben alleen wel bang dat die doorbraak nog langer op zich laat wachten nu jij weer in Europa zit. Ook gevoelsmatig ligt Brazilië toch een stuk dichterbij.

Misschien moeten we het er binnenkort in alle rust eens over hebben. In Suriname om precies te zijn. Onder de manjaboom met een goed glas koude stroop erbij. Jij komt dit jaar toch ook weer even langs? Ik neem eigenlijk aan dat je het trainingskamp voor deze zomer al hebt vastgelegd.
OK, mi mati, waka bun. Veel succes zondag. Net als alle Srananmans kraak ik voor je tegen Verona. Graag verneem ik van je,

Diederik Samwel
Advertenties