Caribische ontwikkelingsbank op oriëntatiebezoek
15 Jan 2014, 12:00
foto
De delegatie van de CDB, Carl Howell, Carla Barnett en Deidre Clarendon.


De Caribische ontwikkelingsbank (CDB) is deze week in Suriname en voert gesprekken met verschillende instanties. Het is het eerste officiële bezoek nadat het land enkele maanden terug is toegetreden als lid van deze regionale bank.

De CDB is opgericht in oktober 1969 en helpt lidlanden met het financieren van sociale en economische ontwikkelingsprogramma’s. Volgens de drie personen tellende bankdelegatie kan met wat van Suriname bekend is - het macro economisch plaatje en de fiscale regelgeving - het land alvast worden aangemerkt één die voldoet aan alle vereisten om in aanmerking te komen voor leningen voor ontwikkelingsprojecten.

Vicepresident Carla Barnett, chef economie Carl Howell en chef Deidre Clarendon van de sociale sectie, hebben vandaag op een persconferentie in het Mariott hotel aangegeven, dat de CDB naast financiële middelen ook technische assistentie geeft. Voor projecten die binnenkomen wordt ook eerst een haalbaarheidsstudie gedaan. De bank heeft in de regio infrastructurele werken, havens, onderwijs en andere sectorale projecten zoals de agricultuur. Zij voorziet ook in fondsen voor dure investeringen die landen willen doen. Barnettt zegt dat binnen de bank behalve de professionaliteit er veel ervaring is voor assistentie in de verschillende projecten.

Maatschappelijk middenveld
De fondsen van de CDB worden vergaard uit de contributie van de lidlanden en de internationale kapitaalmarkt. Daarnaast worden fondsen vergaard uit samenwerkingsverbanden die er zijn met instituten en landen buiten de Caricom. Projecten die worden gefinancierd moeten een duidelijk ontwikkelingskarakter hebben. Naast overheden kan ook het maatschappelijk middenveld van de lidlanden een beroep doen op de fondsen van de CDB.

Het toekennen van fondsen is vooral afhankelijk van de nationale doelen van het land dat de lening aanvraagt. De delegatie is dan ook positief gestemd dat Suriname als één van de weinige lidlanden een ontwikkelingsplan heeft. Howell zegt dat economisch gezien en de positie die Suriname inneemt binnen de Caricom, de bank er blij om is dat dit land nu ook deel uitmaakt van de organisatie. Barnett zegt dat de missie er niet alleen is om zich te oriënteren, maar ook om te leren. CDB-president William Smith reist morgen naar Suriname af en zal samen met de drie anderen verdere gesprekken voeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May