Erfkraan maakt plaats voor huisaansluiting
14 Jan 2014, 11:50
foto
Te Damboentong is de eerste huisaansluiting voor drinkwater bij Widjai Gobind gemaakt. Er zullen in totaal zo'n 20.000 huisaansluitingen worden gemaakt. (Foto: Raoul Lith)


De erfkranen te Damboentong verdwijnen. De bewoners kunnen voortaan in hun huizen stromend water uit de kraan halen. Binnen een landelijk project zullen zo’n 20.000 aansluitingen worden gemaakt.

Het landelijk project is te Damboentong in Saramacca van start gegaan. Marlon Oosterling, onderdirecteur Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zegt dat ook het binnenland binnen de 20.000 voor complete aansluitingen valt.

Widjapersad Gobind is de eerste inwoner van het gebied waar de erfkraan is vervangen door een nieuwe aansluiting van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM). Gobind die al 43 jaar in het gebied woont was meer dan verheugd met de werkzaamheden. “Het is een heel belangrijk moment voor mijn familie. We hebben veel beloftes moeten aanhoren van politici, maar geduld heeft overwonnen,” zegt hij. Het sjouwen met emmers water naar binnen of het koppelen van een tuinslang moeten gauw tot het verleden behoren.

Sociale paragraaf
“Voor velen ten spijt, de sociale paragraaf van de regering Bouterse- Ameerali gaat door,” merkte raadsadviseur Ramon Abrahams op. “Alles draait om daadkracht.” Hij noemde andere projecten die de regering heeft gerealiseerd waaronder de basiszorgverzekering en de verhoging van de AOV.

Oosterling zegt dat er maandelijks een uitdraai zal worden gemaakt om de vorderingen te volgen. Het project moet ervoor zorgen dat mensen in het gebied, dat de SWM zal overnemen, op elk moment van de dag stromend water in huis hebben. Binnenkort zullen ook de watermeters worden aangesloten en zullen de verbruikers betalen voor het geleverde water.

“De mens staat centraal bij het uitvoeren van dit project,” stelt Oosterling. “Ook de mensen van de oppositie moeten worden geholpen. Het zou echt rancuneus zijn als je een aansluiting doet voor iemand en diens buurman wordt overgeslagen, omdat hij een andere politieke kleur heeft.” Een delegatie van het project gaat morgen naar het dorp Futu Nakaba in het Boven Surinamegebied, waar ook stromend drinkwater uit de kraan moet komen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May