Speciale aandacht voor 20 jaar Beijing-vrouwen declaratie
14 Jan 2014, 01:00
foto
Surinames Permanente Vertegenwoordiger bij de VN, Henry Mac Donald.


De ambassadeurs van Suriname en IJsland bij de Verenigde Naties hebben het VN-vrouwen Platform gevraagd speciale aandacht te schenken aan de herdenking van 20 jaar Beijing-declaratie van de rechten voor de vrouw. In 2015 zal het twintig jaar terug zijn dat deze declaratie door de Verenigde Naties (VN) werd aangenomen.

“Wij hebben gevraagd niet zoals gewoonlijk een internationale conferentie te organiseren, maar speciale aandacht te schenken aan het actieplan dat bij de declaratie tot stand is gekomen”, zei Surinames ambassadeur Henry Mac Donald, maandag tijdens een persconferentie. Het plan van de ambassadeurs moet nog in details worden uitgewerkt. De bedoeling is wel dat alle 193 lidlanden van de VN van maart 2014 tot en met maart 2015 speciale aandacht geven aan de twaalf actiepunten in het plan.

Ook aandacht voor mannen
Elke maand zal zo een actiepunt de boventoon voeren en zullen activiteiten daaromheen worden ontplooid. Niet alle landen hoeven evenveel aandacht te geven aan alle actiepunten, maar wel die van betekenis zijn voor het land. Voor Suriname zijn dat volgens Mac Donald onder andere de plaats van vrouwen in hoge posities, de toegang tot volksgezondheid en geweld tegen vrouwen. De activiteitencampagne zal rond internationale Dag van de Vrouw, op 8 maart worden gelanceerd.

Mac Donald is voorstander van om naast de speciale aandacht ook nog een ‘ internationale mannenconferentie te organiseren in een van de lidlanden, waar het onderwerp geweld tegen vrouwen centraal zal staan. Volgens hem gaat het om een internationale bewustwording van mannen, vooral degenen die in hoge positie zijn, zoals presidenten, ministers ambassadeurs, mensen uit de internationale zaken wereld en niet gouvernementele organisaties. De bedoeling is om daadwerkelijk te komen tot hoe zij invulling kunnen geven aan de actiepunten uit de declaratie. Mac Donald zegt dat bewust is gekozen voor het onderwerp ‘geweld tegen vrouwen’. Hij herinnert er aan dat ruim een miljard vrouwen mishandeld en verkracht worden. Wereldwijd hebben zeven op de tien vrouwen hiermee te maken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May