'Historische binnenstad moet op Werelderfgoedlijst blijven'
12 Jan 2014, 18:00
foto
Minister Ashwin Adhin krijgt uitleg van Philip Dikland, lid van de Commissie Monumentenzorg. (Foto: Minov)


De historische binnenstad moet op de Werelderfgoedlijst blijven. De Unesco heeft aan de bel getrokken over de staat van de panden. Suriname heeft tot 1 februari de tijd om tenminste het noodplan in te laten gaan. De raad van ministers moet hier nog goedkeuring aan geven. Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling hield vandaag een inspectieloop door de historische binnenstad.

Deze inspectieloop is gehouden door de Commissie Monumentenzorg en de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES). De minister heeft een beeld gekregen van de staat van onderhoud van de monumentale panden. Aan de inspectieloop deden ook mee de directeur van Cultuur, Stanley Sidoel, de voorzitter van de Commissie Monumentenzorg, Freddy Harrison, en de directeur van SGES Stephen Fokke, meldt het nieuwe hoofd van de voorlichting op dit departement, Juan Pawiroredjo.

Twee belangrijke zaken
Adhin geeft aan dat het om twee belangrijke zaken gaan. Het gaat om de start van de renovatie van de historische binnenstad die afhankelijk is van het managementplan dat nog niet is goedgekeurd en een degelijk fonds hiervoor. De bewindsman geeft aan dat er inderdaad zorgwekkende panden zijn en dat het noodplan dat is ingediend terecht is en zo snel mogelijk in behandeling genomen moet worden. Naast de vele bouwvallige panden zijn er ook redelijk goed onderhouden gebouwen, die in deze staat gehouden moeten worden.

Los van het noodplan is er ook een managementplan dat reeds aangeboden is aan de raad van ministers en moet binnenkort op de agenda geplaatst worden ter goedkeuring. Wanneer het plan goedgekeurd is, kan de commissie beginnen met het werk. Ook het ministerie van Openbare Werken is nauw betrokken bij dit proces. Adhin benadrukt dat Suriname op de lijst van het Werelderfgoed moet blijven en deze situatie die vandaag is aangetroffen mag zich niet weer voordoen.

40% in slechte staat
Philip Dikland, lid van de Commissie Monumentenzorg, die de inspectieloop leidde, vindt dat de binnenstad naar een hoger niveau gebracht moet worden. Suriname telt op dit moment 300 monumenten, waarvan 60% in goede staat verkeert en 40% om renovatie vraagt. Een gebouw moet vijftig jaar oud zijn om tot monument verklaard te worden. Het hoofdkantoor van De Surinaamsche Bank is volgens Dikland een goede kandidaat om tot nieuw monumentaal gebouw verklaard te worden.

Als goede voorbeelden van panden die om dringende restauratie vragen noemde Dikland de ministeries van Justitie en Politie en Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Sinds 2002 is aandacht gevraagd voor Sozavo. Behalve de panden moeten ook de schuttingen gerestaureerd worden. Deze vormen net als de gebouwen het aangezicht van de binnenstad. Een grote verandering die moet plaatsvinden in de binnenstad is het autovrij maken van het Kerkplein. De parkeerruimte rondom het Kerkplein is chaotisch en daar moet verandering in komen. De autobestuurders die nu nog hun voertuigen rondom het Kerkplein parkeren, zullen na de verandering een andere parkeerplek moeten zoeken. Zo gauw het managementplan is goedgekeurd en een goed fonds gerealiseerd is, kan de commissie het werk starten. De Surinaamsche Bank is geïnteresseerd in het helpen financieren van dit project, gaf Dikland te kennen aan de minister.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May