Jairam: 'Bibitvliegen normaal proces in de landbouw'
13 Jan 2014, 03:00
foto
Wnd directeur van Adron, Soedeshchand Jairam in het veld.


Dat de jonge rijstplantjes aangetast kunnen worden door bibitvliegen is een normaal proces binnen de rijstsector. Dit zegt Soedeshchand Jairam, waarnemend directeur van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) aan Starnieuws.

Jairam voert aan dat de jonge rijstplantjes elk seizoen aangetast worden en dat ze dan in een vroeg stadium bestreden worden. Deze bibitvliegen zijn erg klein en leggen hun eitjes op de jonge bladeren. De larven zuigen de vitaminen uit de planten. Hierdoor kan de plant niet meer goed groeien, indien deze niet bespoten wordt met chemicaliën.

Politieke stoel
De Adron-topper benadrukt dat er onnodig veel heisa is ontstaan rondom deze ziekte. “Het lijkt erop alsof alle rijstvelden aangetast zullen worden en alsof er een calamiteit is. Ik begrijp niet waarom deze heisa deze keer is ontstaan”, vraagt Jairam zich af. Hij roept de rijstboeren op om toch alert te blijven en indien deze plaag geconstateerd wordt om zoveel mogelijk de rijstarealen droog te leggen en dan tenminste twee keren met chemicaliën te bespuiten. Zo kunnen de larven ook uitgeroeid worden, aangezien deze acht tot negen dagen kunnen leven.

Harrinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie heeft een andere mening hierover. “Ik snap dat zaken anders overgebracht worden, omdat de autoriteiten die dit moeten aankaarten op een politieke stoel zitten en dus niet alles naar buiten kunnen brengen. Maar tegen eind van deze maand zal zeker 5000 hectare aangetast zijn, indien er niet goed bespoten wordt. Meer dan 2000 hectare is al aangetast door de Bibitvlieg. Dat is 80 procent van de Prins Bernhardpolder, delen van de Middenstandspolder en Wageningen”, beweert Oemraw tegenover Starnieuws.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May